Вплив підвищення цін на газ на українську економіку буде не надто значним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вплив підвищення цін на газ на українську економіку буде не надто значним

Енергетика
380
Негативний ефект підвищення цін на імпортований газ буде не дуже значним для економіки України, вважають експерти Райффайзен Банк Аваль (Київ).
"Незважаючи на більш значне підвищення цін на імпортований газ, ніж очікувалося, відділ аналізу і досліджень Райффайзен Банк Аваль поки не переглядає свої макроекономічні прогнози на наступний рік - зростання ВВП складе 5,5%, а індекс споживчих цін виросте на 9%", - повідомляється на веб-сайті банку.
Як повідомлялося, уряд України в листопаді переглянув макроекономічні прогнози на 2007-2008 роки. Цього року уряд очікує зростання ВВП на рівні 7% (раніше прогнозувалося - 6,5%) при інфляції 14,5% (раніше - 7,5%). Зростання ВВП в 2008 році очікується на рівні 6,8% (раніше - 7,2%), інфляція (грудень до грудня попереднього року) - 9,6% (6,8%) - розрахунки були зроблені на підставі прогнозу ціни на газ в 2008 році на рівні $160 за 1 тис. куб. м.
"Ціна на газ для України усе ще істотно нижча, ніж у сусідніх країнах (за винятком Білорусії, для якої російський "Газпром" планує встановити ціну $165 на наступний рік) і становить близько 60% середньої ціни в країнах Європейського Союзу (за винятком транспортних витрат)", - відзначається в повідомленні з посиланням на аналітика Райффайзен Банк Аваль Дмитра Сологуба.
У повідомленні також нагадується, що збільшення ціни імпортованого в Україну газу з $130 до $179,5 за 1 тис. куб. м збільшить витрати на імпорт приблизно на $2,7 млрд. У той же час, плата за транзит газу територією України зросте з $1,6 за транспортування 1 тис. куб. м газу на 100 км до $1,7, що принесе додатковий дохід у розмірі $120-130 млн.
На його думку, найбільший ризик високі ціни на газ становлять для хімічної промисловості, де газ є основною сировиною. Проте, надзвичайно високі ціни на добрива на світових ринках дозволяють компенсувати подорожчання газу.
Крім того, за оцінкою експерта, металургійний сектор також здатний упоратися з підвищенням цін на газ у наступному році. "У металургії газ становить менше 10% витрат на виробництво. Крім того, уже кілька років металургійні підприємства інвестують значні кошти в енергозберігаючі технології, знижуючи тим самим свою залежність від зростаючих цін на газ", - відзначив Д.Сологуб.
Відповідно до повідомлення, слідом за підвищенням імпортних цін на газ зростуть і тарифи для внутрішніх споживачів. "Що стосується промислових підприємств, на даний момент розглядається питання про підвищення тарифів на газ на 36,4%. У результаті промислові споживачі будуть платити за 1 тис. куб. м газу порядку $250-260 (з урахуванням податків і транспортних витрат)", відзначається в повідомленні.
За оцінкою експертів банку, уряд навряд чи зможе втримувати тарифи на газ для населення на поточному рівні.
"З огляду на 40%-е збільшення ціни на імпортований газ у наступному році, уряд навряд чи зможе підтримувати тарифи на газ для населення на поточному рівні, тому збільшення тарифів, швидше за все, неминуче", - вказується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас