Костусєв розповів, хто винен у подорожчанні олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костусєв розповів, хто винен у подорожчанні олії

Аграрний ринок
215
В Антимонопольному комітеті (АМКУ) України припускають, що підвищення ціни на рослинну олію в Україні восени поточного року відбулося в результаті картельної змови, заявив глава АМКУ Олексій Костусєв.
Він також уточнив, що розслідування щодо цього питання комітет планує закінчити 27 грудня.
"Для мене очевидно, що тут була картельна змова, тому що підстав для настільки різкого підвищення цін на соняшникову олію, а саме на 61% за чотири місяці, не було. Були підстави для зростання: на 6% менше зібрали соняшника у світі в попередньому році. Були підстави для деякого зростання через те, що подорожчала сировина. Однак настільки воно не подорожчало", - відзначив Костусєв, підкресливши, що інші фактори залишалися стабільними.
Глава АМКУ також повідомив, що в деяких випадках склалася дика, за його оцінкою, ситуація, коли українська соняшникова олія за кордоном коштувала менше, ніж в Україні.
"Ми вважаємо, що ці сім груп, які тримають основний ринок соняшникової олії, швидше за все, уклали картельну угоду, і ми маємо намір це довести і покарати їх за це", - заявив Костусєв, підкресливши, що покарання може бути у вигляді штрафу до 10% виторгу за останній рік.
З кінця серпня роздрібні ціни на соняшникову олію в Україні виросли в середньому на 30% у порівнянні з початком 2007 року. Так, якщо на 30 грудня 2006 року літр рослинної олії коштував 5,93 грн/літр, то в листопаді - порядку 10 грн.
Як повідомлялося, раніше АМКУ заявив, що має намір до кінця поточного року завершити розслідування картельної змови щодо підвищення цін на соняшникову олію.
Костусєв заявив, що не виключає застосування штрафних санкцій до учасників ринку соняшникової олії та нафтопродуктів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас