Ціна недовіри. За цінні папери почнуть вимагати передоплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна недовіри. За цінні папери почнуть вимагати передоплату

Фондовий ринок
260
Минулого тижня стало відомо про те, що Держкомісія цінних паперів і фондового ринку готує проект рішення, яким всіх фондовиків збираються перевести на так звану DVP-систему оплати куплених паперів - "поставка проти платежу".
Учасники ринку з розумінням поставилися до зацікавленості ДКЦПФР у введенні передоплати за папери. "Проведення розрахунків за схемою DVP доцільні з погляду оптимізації процесу розрахунків і виключення ризиків невиконання будь-яким учасником угоди своїх зобов'язань перед контрагентом", - розповів "ДС" начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко. Щоправда, експерти все-таки вважають передчасним введення вподобаного регулятором механізму для всього фондового ринку.
"На сьогоднішній день в Україні існує певний валютний режим (правила введення і виведення капіталу із країни), при якому здійснення поставки проти платежу у валюті неможливо. І це при тому що близько 75-80% операцій на нашому фондовому ринку сьогодні припадає на іноземний капітал. Якщо ж ми говоримо про українські компанії, то для них нова схема не створить істотних проблем", - відзначив у розмові з "ДС" директор інвесткомпанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін. За словами фондовиків, сьогодні так звані DVP-розрахунки проводяться тільки з державних цінних паперів.
Фахівці сподіваються на те, що регулятор не стане рубати із плеча і буде переводити ринок на нові рейки поступово, зробивши передоплату за ЦП обов'язковою для всіх лише після закінченні перехідного періоду.
"Вводити нову схему розрахунків абсолютно для всіх учасників ринку необхідно тоді, коли будуть повністю відпрацьовані всі організаційні, правові і технологічні питання обслуговування біржами і депозитаріями розрахунків угод за таким механізмом", - відзначив у розмові з "ДС" Володимир Грищенко. За нинішніми прогнозами проект нового документа може бути винесений на суд громадськості ще до кінця грудня і прийнятий Держкомісією у випадку схвалення в лютому 2008 р.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас