Україна шукає пряму залежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна шукає пряму залежність

Енергетика
263
Україна заявила про намір відмовитися від посередницьких послуг на ринку газу. Перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак повідомив, що на початку наступного року буде почата спроба укласти контракти із країнами Середньої Азії напряму. Правда, для здійснення цього плану Україні прийдеться вплутатись в чергове протистояння з російським "Газпромом".
У неділю пізно ввечері в ефірі Першого національного телеканала перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що в 2008 році Україна планує почати переговори з Росією і країнами Середньої Азії про прямі поставки газу.
Учора в прес-службі RosUkrEnergo коментувати виступ пана Шлапака відмовилися. А в прес-службі "Газпрому" нагадали про заяву глави ради директорів компанії, першого віце-прем'єра Російської Федерації Дмитра Медведєва, який стверджував, що монополія може перейти на прямі поставки газу в Україну, оскільки RosUkrEnergo розраховується за закуповуваний газ із затримками.
За словами джерела в компанії, "Газпром" схвалює відмову від посередників, оскільки тоді Україна почне закуповувати російський газ за ринковою ціною - $270-300 за тисячу кубометрів, а звільнені обсяги середньоазіатського газу будуть експортовані в Східну Європу. Слід зазначити, що домогтися домовленості про прямі поставки туркменського газу Україні буде непросто - в 2003 році "Газпром" уклав з Туркменією контракт терміном на 25 років на постачання 80 млрд кубометрів газу щорічно, що перевищує експортний потенціал країни у два рази. З Казахстаном і Узбекистаном довгострокового договору про закупівлю газу в "Газпрому" немає.
Торік RosUkrEnergo поставила в Україну 38 млрд кубометрів туркменського, 9 млрд кубометрів узбецького і 8 млрд казахського газу та реекспортувала близько 10 млрд кубометрів середньоазіатського газу, одержавши більше $600 млн прибутку.
Високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів розповіло вчора, яким чином будуть здійснюватися оголошені секретаріатом плани. За його словами, планується відновити переговори з Туркменією, Казахстаном та Узбекистаном про закупівлю НАК "Нафтогаз України" в 2009 році 60 млрд кубометрів газу. "З них 50 мільярдів будуть поставлені на внутрішній ринок і 10 мільярдів - реекспортовані. Навіть якщо ми купимо цей газ за $250 за тисячу кубометрів, за рахунок реекспорту ми одержимо більше $1 млрд прибутки", - пояснив співрозмовник. У прес-службі "Казмунайгазу" повідомили, що розглянуть будь-яку вигідну пропозицію.
В "Туркменгазі" та "Узбекнафтогазі" від коментарів відмовилися. Генеральний директор угорської трейдингової компанії Magyar GT Янош Петефі вважає, що Україна цілком може домовитися про покупку газу в Узбекистані і Казахстані напряму, але в неї не вийде перекупити основний обсяг газу, що поставляється із Середньої Азії, - туркменський. "Туркменія і "Газпром" 20 грудня підписують довгострокову угоду про будівництво Прикаспійського газопроводу. Після цього обидві країни будуть зв'язані спільним проектом, що дозволить вивести на зовнішні ринки 30 млрд кубометрів туркменського газу", - повідомив пан Петефі .
Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов упевнений, що, навіть якщо Україні не вдасться здійснити оприлюднені Олександром Шлапаком плани, Віктор Ющенко виграє. За його словами, у випадку відмови "буде залізний привід" стверджувати, що президент за прямі схеми постачання газу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас