Євро виріс до долара на заявах Тріше про інфляцію в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро виріс до долара на заявах Тріше про інфляцію в єврозоні

Валюта
387
Євро виріс до долара в четвер після сильного падіння у зв'язку з тим, що глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше зробив акцент на інфляційних ризиках, повідомило агентство Bloomberg.
Інфляційний тиск у єврозоні як і раніше залишається високим, заявив Ж.-К.Тріше на прес-конференції за підсумками засідання, на якому було ухвалене рішення залишити незмінною базову процентну ставку на рівні 4% річних. Керівництво центробанку як і раніше "залишається готовим протистояти підвищенню інфляційного тиску", сказав він. Ринки очікували, що глава ЄЦБ зверне особливу увагу на небезпеку для економічного зростання.
Для того, щоб висока інфляція залишилася лише тимчасовим явищем, важливо переконатися "у відсутності її вторинних ефектів", відзначив Ж.-К.Тріше. "Ми зробимо все необхідне для гарантування того, що вторинні ефекти інфляції не виявляться. Ми не повинні допустити цього", - заявив він.
За словами Ж.-К.Тріше, деякі члени ради банку висловилися за підвищення ставки.
У четвер євро подорожчав до долара до $1,4638 з $1,4610 у середу, хоча під час торгів опускався до $1,4526. До 8:55 МСК у п'ятницю він торгувався на рівні $1,4612.
На долар у п'ятницю вплине публікація статистики по ринку праці. За оцінками опитаних Bloomberg економістів, число робочих місць в економіці США збільшилося в листопаді на 80 тис. після підвищення на 166 тис. місяцем раніше. Міністерство праці оприлюднить дані щодо безробіття в листопаді 7 грудня о 16:30 МСК.
Спостерігачі висловлюють припущення, що офіційні дані можуть істотно перевищити прогноз. На цьому тижні ADP Employment Services опублікувала статистику зайнятості в приватному секторі, відповідно до якої минулого місяця компанії збільшили число робочих місць на 189 тис., що перевищило прогноз економістів більш ніж у три рази.
Ієна подешевшала до долара в четвер у зв'язку з поновленням угод carry trade - упевненість інвесторів у ринках зміцніла після того, як влада США оголосила про заходи щодо підтримки позичальників на іпотечному ринку.
Президент США Джордж Буш оголосив у четвер про досягнення угоди з найбільшими американськими банками про заморожування ставок по субстандартних іпотечних кредитах на п'ять років. За його словами, це допоможе зберегти будинки 1,2 млн американцям.
Станом на 8:55 МСК у п'ятницю ієна торгувалася до долара на позначці 111,30 ієни.
При операціях carry trade учасники ринку здійснюють запозичення у валюті країни, де встановлена низька процентна ставка, і купують цінні папери у валюті країн з високою ставкою. У єврозоні базова ставка становить 4% річних, у США - 4,5%, тоді як у Японії - 0,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас