Світ у пошуках альтернативи долару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ у пошуках альтернативи долару

Валюта
454
Альтернативу американській валюті кожна країна шукає по-своєму.
Фінансові відомства багатьох країн почали "відв’язку" своїх національних валют від долара, а заклики до диверсифікованості світових грошових резервів, раніше ледь чутні, тепер лунають усюди.
Зниження привабливості долара в усім світі - факт незаперечний. Євро набирає популярність, але далеко не скрізь. Так, наприклад, російські банки почали кредитувати населення у швейцарських франках, а в Польщі в цій валюті вже видається до третини іпотечних позик.
Поки, звичайно, складно сказати із упевненістю, грошова одиниця якої країни незабаром приєднається до пулу головних резервних. На цю роль претендують відразу кілька валют. Так, Рада співробітництва країн Перської затоки заявила про свої наміри створити "динар затоки" - єдину регіональну валюту, що може бути введена в обіг уже через три - роки і буде за значимістю такою ж, як долар і євро.
Китай, що завжди цурався голосних заяв про блискучі перспективи юаню, уже активно займається збільшенням ролі своєї валюти.
Є й інші сильні претенденти. Так, обіг канадського долара тільки за останній рік збільшився у два рази, а японська ієна розглядається як альтернативна валюта вже не одне десятиліття. Росте також авторитет валюти "Туманного Альбіону".
Раніше Гроші писали про те, що найбільш високооплачувана модель у світі, бразилійка Жизель Бюндхен, відмовилася від гонорарів у доларах через те, що ця валюта постійно падає в ціні.
Гроші також писали про те, що країни-учасниці ОПЕК (OPEC) хочуть відмовитися від використання американської валюти.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас