Країнам Перської затоки потрібна ревальвація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країнам Перської затоки потрібна ревальвація

Валюта
209
Директор Торгово-промислової палати Дубаї Балаїд Реттаб Belaid Rettab вважає, що рішення лідерів держав Перської затоки проводити ревальвацію в індивідуальному порядку послабить тиск на валюту, повідомило 5 грудня агентство Gulf News. Він також закликав не спекулювати на ревальвації, тому що це може зашкодити економіці регіону.
Дискусії про єдину валюту держав Перської затоки почалися після саміту в Досі, що 3 грудня вирішив почати інтеграційний процес та ввести єдину валюту в 2010 році.
"Рішення про те, як діяти в рамках Ради співробітництва держав Перської затоки значно зменшує напруженість. Я сподіваюся, що воно послабить тиск на валюту, і в уряду з'явиться час, щоб прийняти правильне рішення", - заявив Реттаб Gulf News у кулуарах економічного форуму, організованого Торгово-промисловою палатою.
"Спекулянти на даний час діють безконтрольно, і це небезпечно для економіки, - додав він. - Якщо дати спекулянтам волю, вони почнуть підривати довіру інвесторів".
На його думку, ревальвація є найпростішим способом боротьби з інфляцією, так вона допоможе зняти негативний ефект прив'язки до долара, наприклад, імпортовану інфляцію, що, за оцінками, становить 15-20%.
"У середньостроковій перспективі рішенням буде щось на кшталт кошика валют", - вважає він.
Однак Реттаб заявив, що ревальвація дирхама не обов'язкова, якщо боротьба з інфляцією не є єдиною метою уряду, так як слабка національна валюта може сприяти зростанню експорту і непрямих інвестицій.
Експерти відзначають, що конвергенції економік регіону можуть перешкодити такі фактори як розходження рівнів інфляції та обмінних курсів. В 2004 році країни, що входять у Раду співробітництва, погодилися ввести критерії конвергенції, прийняті в Європейському союзі, але насправді виявилося, що вони не вважають ці критерії обов'язковими для себе.
На думку експертів, розходження в нафтових доходах і газових резервах країн Затоки неминуче відіб'ється на структурі їхніх економік у майбутньому. Розходження фіскальних бюджетів цих країн експерти називають фактором, що підриває єдність.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас