Готівковий долар буде дешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівковий долар буде дешевшати

Валюта
1955
Населення починає готуватися до свят і продає надлишки готівкових доларів. Тим, хто збирається продавати готівкові долари, краще це зробити прямо зараз, поки ціна досить висока. Вже до середини грудня, в один голос говорять банкіри, курс може піти вниз, ближче до 5 грн./$1.
Це явище відбувається із року на рік. "Традиційно в грудні населення продає валютні заощадження, щоб підготуватися до свят і відпусток. Вже зараз у касах деяких банків спостерігається надлишок доларів, тоді як готівкової гривні значно менше, - розповів директор казначейства ТАС-комерцбанку Дмитро Дребот. - В умовах перевищення пропозиції готівкових доларів над попитом можна чекати, що ближче під кінець року ціна готівкового долара знизиться".
Ще вчора ціни в обмінниках залишалися високими. Долар приймали приблизно за 5,04 грн, продавали - за 5,07 грн. "Якби населення дійсно скидало валюту, в обмінних пунктах падав би курс долара. Але поки що цього не спостерігається", - розповів директор казначейства банку "Надра" Сергій Пономаренко. Проте, підтвердив скарбник одного з найбільших банків з іноземним капіталом, "дуже велика ймовірність, що до кінця грудня курс долара впаде". Він упевнений, що це лише справа часу.
Причому зміна тенденції на готівковому ринку може стати досить різкою. За його інформацією, у минулі роки надлишкову пропозицію з боку населення гасили малий і середній бізнес, що переводили в готівку частину коштів і переводили їх у долари. Відбувалося це ближче до середини грудня. Однак цього року бізнес зволів піти в долар ще в листопаді, щоб підстрахуватися на випадок призначення прем'єр-міністром Юлії Тимошенко.
"Її прихід може означати курсові коливання, і справа зовсім не в Нацбанку. Всі добре пам'ятають 2005 рік..." - експерт багатозначно не закінчив фразу.
На міжбанківському ринку спостерігалася зворотна тенденція. В останні дні листопада і навіть учора був надлишковий попит на безготівковий долар. Його продавали за ціною, вищою від граничної позначки, установленої НБУ, - за 5,06 грн.
""Відкрилися торги на позначці 5,055/5,06, але зовсім скоро долар почав рости. Поступово наближаючись до позначки 5,065/5,075 грн. Ситуація була оцінена регулятором як така, що потребує втручання, і Нацбанк вперше із квітня 2007 р. відновив продаж доларів за курсом 5,06 грн.",- розповів директор казначейства Правекс-Банку Світлана Крамарова.
Банкіри пояснили, що наприкінці листопада закуповувала валюту велика компанія, що робить це щомісяця. Покрити попит з її боку могли лише гроші, які поступово розпродає "Укравтодор", що недавно залучив великі західні кредити (два рази по 465 млн дол. в Morgan Stanley). Однак, як вважають банкіри, він притримав свою валюту.
""Швидше за все, це цілеспрямована політика з боку "Укравтодору". Мовляв, долари є, але продати їх він хоче за максимальною ціною", - пояснив скарбник одного з найбільших банків.
Він допускає, що вже в грудні може початися відтік валюти із країни, за масштабами порівнянний із притоком у переддень переобрання парламенту. "Це традиція - вивід валюти починається приблизно за тиждень до закінчення виборів. Але цього року гроші залишилися в Україні. Але вони ж нікуди не подінуться. Швидше за все, відтік почнеться в грудні. Може бути, Нацбанку навіть прийдеться вийти на ринок", - підсумував він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас