Уряд РФ поставив під контроль газові багатства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд РФ поставив під контроль газові багатства

Енергетика
154
Уряд Російської Федерації взяв під свій прямий контроль найважливіші газові родовища на території РФ, які перебувають у нерозподіленому фонді. Рішення було опубліковано в прес-релізі уряду 3 грудня.
Таким чином, рішення про продаж ліцензії на розробку родовищ може бути прийнято тільки рішенням уряду. Уряд може почати роздачу ліцензій уже в 2009 році. При цьому уряд може віддати родовища на розробку без конкурсу чи аукціону. Безумовно, основним претендентом на ці ліцензії є ВАТ "Газпром", а от шанси інших компаній будуть залежати від прихильності уряду.
У список родовищ, що мають стратегічне значення, потрапила 31 нова назва. Постанова щодо даного питання була підписана прем'єр-міністром Віктором Зубковим 28 листопада цього року. Серед нових стратегічних родовищ 5 депозитів у Якутії, включаючи найбільше з них Чаяндинське, запаси якого оцінюються в 1,3 трлн кубічних метрів, 18 у ЯНАО (Ямал), включаючи найбільше родовище Крузенштернське, запаси якого оцінюються в 1,675 трлн. кубічних метрів, Малигінське із запасами 745,1 млрд. кубічних метрів і Північно-Тамбейське із запасами в 929,1 млрд. кубічних метрів, 9 на шельфі Баренцового, Карського та Охотського морів. При цьому три дрібних родовища із запасами менше 100 млрд кубічних метрів, які міністерство природи пропонувало віднести до стратегічних, не потрапили в список контрольованих урядом.
Родовища зі списку уряду підпадають під дію закону від 1999 року "Про газопостачання РФ" і можуть розподілятися постановою уряду на конкурсній основі. У той же час, за положеннями закону, держава має право без конкурсу передавати родовища газу федерального значення в експлуатацію організації, що здійснила розвідку родовища за свій рахунок. Ділянки також можуть бути передані без конкурсу власникові єдиної системи газопостачання, або іншими словами ВАТ "Газпрому", а також власникові регіональної системи газопостачання. Серед власників регіональних мереж газопостачання можна назвати такі компанії, як "Норильськгазпром", "Сахатранснафтогаз", "Дальтрансгаз", НК "Роснафта" і Sakhalin Energy, 51-відсотковою часткою якої володіє ВАТ "Газпром".
Безумовно, даний крок уряду є ще одним свідченням прагнення російської влади поставити під свій контроль природні багатства країни. Іншою метою є забезпечення переважного режиму для вітчизняних компаній. Однак, цілком очевидно, що навіть силами "Газпрому" дані багатства досить складно освоїти. Тому ймовірний сценарій розробки цих родовищ за участю іноземних компаній, але лише в якості міноритаріїв.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас