Янукович і Зубков обговорили співробітництво в газовій сфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович і Зубков обговорили співробітництво в газовій сфері

Енергетика
116
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович і прем'єр-міністр РФ Віктор Зубков під час телефонної розмови обговорили питання торгово-економічного співробітництва двох країн.
Про це повідомили в прес-службі російського уряду. Особлива увага була приділена питанням двосторонньої взаємодії в газовій сфері.
Нагадаємо, що "Газпром" та Україна в цей час перебувають у переговорному процесі з питань ціноутворення на газ в 2008 р. і на середньостроковий період. Сторони планують підписати пакетну угоду, у якій будуть погоджені ціна на газ на 2008р. і формула ціни на середньостроковий період. Президент України Віктор Ющенко повідомляв, що Київ має намір підписати ці документи із РФ, які перебувають на фінальній стадії, після парламентських виборів у Росії.
Останнім часом обговорювалася ціна на газ, що поставляється в Україну, на наступний рік на рівні 160 дол. за 1 тис. куб. м, принаймні, таку вартість як прийнятну називала Україна (в 2007 р. - 130 дол. за 1 тис. куб. м). Однак 27 листопада ц.р. стало відомо, що Туркменія значно підняла ціну на газ, закуповувану "Газпромом". Відповідно до нових домовленостей, "Газпром" буде купувати в Туркменії газ у першому півріччі 2008 р. за 130 дол. за 1 тис. куб. м, у другому півріччі - за 150 дол. за 1 тис. куб. м проти 100 дол. за 1 тис. куб. м у рамках підписаних раніше контрактів. З 1 січня 2009 р. вартість газу, що видобувається, буде визначатися за формулою ціни на ринкових умовах. Підвищення закупівельної ціни туркменського газу для Газпрому ускладнило його переговори з Києвом, це може позначитися на рівні обговорюваної зараз вартості газу, що поставляється для України в 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас