ІК "Трійка Діалог" переглянула оцінки українських обленерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІК "Трійка Діалог" переглянула оцінки українських обленерго

Фондовий ринок
254
Інвестиційна компанія (ІК) "Трійка Діалог" переглянула оцінки українських обласних електроенергетичних компаній у зв'язку з майбутніми змінами в секторі в найближчі три роки, говориться в огляді діяльності обленерго в четвер.
"Ми думаємо, що в результаті введення в 2010 році нового методу розрахунку тарифів, заснованого на поверненні на "регуляторну базу капіталу" (RAB), показники EBITDA українських "обленерго" стануть порівнянні з відповідними показниками працюючих по регульованих тарифах електроенергетичних компаній з ринків, що розвиваються,", - вважає аналітик "Трійки Діалог" Ірина Цегельник.
За прогнозом компанії, EBITDA українських обленерго розраховуючи на 1 км ліній за підсумками 2007 року складе в середньому $292, а до 2015 року зросте до $3,5 тис.
Аналітик повідомила, що виходячи з очікуваного збільшення грошових потоків після введення RAB, здається розумним оцінити компанії сектора за коефіцієнтом "вартість підприємства/RAB".
Вона також відзначила, що українські регулювальні органи можуть взяти за основу розрахунку тарифу амортизовану відбудовну вартість, внаслідок чого інвесткомпанія вводить її в оцінну модель як відповідний RAB. У цьому випадку, за прогнозами Цегельник, коефіцієнт "вартість підприємства/відповідний RAB" для обленерго дорівнює 1,2.
Аналітик прокоментувала, що в середньому папери сектора оцінені досить високо, однак серед них є акції, що володіють потенціалом зростання.
Як підкреслює ІК, порівняльна оцінка енергетичних підприємств свідчить про те, що за коефіцієнтом "вартість підприємства/відповідний RAB" Херсонобленерго, Вінницяобленерго, Житомиробленерго, Чернівціобленерго, Кіровоградобленерго і Севастопольобленерго дешевші від порівнянних українських і міжнародних компаній відповідно на 39-62%.
"Зазначені обленерго, на нашу думку, сильно виграють від введення нової тарифної системи, і в 2010-2015 р., за нашими оцінками, будуть показувати операційну рентабельність на рівні 20%, у той час як у середньому по секторі цей показник складе 16%", - вважає Цегельник.
Дані "Трійка Діалог"
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас