Оскал капіталізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оскал капіталізму

Кредит&Депозит
915
Учора директор департаменту банківського регулювання і нагляду НБУ Олександр Зінченко повідомив, що в найближчі два роки близько 40 банків можуть самоліквідуватися, не маючи можливості для подальшої капіталізації. Банкіри погоджуються із цим, відзначаючи, що відсутність активного попиту на дрібні банки викличе падіння їхньої вартості до двох капіталів.
Рейтингове агентство Fitch заявило, що стурбоване зниженням темпів капіталізації української банківської системи і невисокою прибутковістю банків. "Дуже фрагментований український банківський сектор збільшує ризики системи та ускладнює пруденціальний нагляд",- сказав учора молодший директор аналітичної групи з фінансових організацій Fitch Дмитро Ангаров. А директор департаменту банківського регулювання і нагляду Нацбанку Олександр Зінченко повідомив, що регулятор очікує протягом найближчих двох років відходу з ринку близько 40 банків.
За словами Олександра Зінченка, відхід з ринку банків буде викликаний тим, що вони не зможуть у рамках чинного закону реорганізуватися і наростити до 2010 року капітал до 10 млн євро. "Що стосується ризиків концентрації банківського капіталу і бачення цього в НБУ, то зараз 80 банків стоять перед завданням вирішити питання реорганізації у відкритті акціонерні товариства,- сказав пан Зінченко. - Безумовно, частина цих банків буде ухвалювати рішення щодо залучення стратегічного інвестора і продаватися. Але в цілому, при неможливості зробити так, вони будуть зливатися або самоліквідовуватися. Ця норма закону діє саме в тій частині, що кількість банків буде зменшуватися".
За даними Нацбанку, до 1 листопада 2007 року ліцензії на ведення банківських операцій мали 173 банку, у тому числі 35 банків (20,2%) - товариства з обмеженою відповідальністю, 138 банків (79,8%) - акціонерні товариства (з них 95 банків (54,9%) - ВАТ, 43 банку (24,9%) - ЗАТ).
В Україні працює 44 банки з іноземним капіталом, з яких 16 з 100% іноземним капіталом.
Банкіри погоджуються, що багато дрібних кредитних установ не зможуть збільшити капітал. "Зараз деякі банки перебувають у стані реорганізації, - відзначив голова правління банку "Владимирський" Олег Рябов. - У кожного банку є своя стратегія розвитку, яку йому визначають учасники (акціонери-Ъ), і вони ж вирішать, чи бути банку "кептивним", чи наростити капітал, що дозволить йому залишатися на ринку банківських послуг". За словами голови правління банку "Порто-Франко" В'ячеслава Воловика, основна проблема дрібних банків у тому, що їм досить складно капіталізуватися, тому що багато акціонерів, бачачи невисоку прибутковість банків, вирішують розвивати інші види бізнесу. "Так що буде відбуватися так, як сказав пан Зінченко, - упевнений В'ячеслав Воловик. - Якщо банки продовжать обслуговувати тільки бізнес власників, така доля (ліквідація -Ъ) їм судилась".
Втім, деякі дрібні банки будуть намагатися підвищити капітал "схемним шляхом". "Раніше банки роздмухували регулятивний капітал за допомогою переоцінки основних фондів, а тепер будуть намагатися купувати векселі пов'язаних з ними фіктивних компаній, - говорить глава наглядової ради банку "Демарк" Олександр Стеценко. - Але Нацбанк посилив вимоги до переоцінки майна і рано чи пізно займеться "схемними" векселями".
На думку банкірів, у такий спосіб регулятор зможе домогтися мети, про яку заявляв глава НБУ Володимир Стельмах, - зниження кількості банків в 2-3 рази, що буде стимулювати продаж дрібних установ іноземним інвесторам. Олександр Стеценко відзначає, що Нацбанк із великим небажанням реєструє нові банки, пропонуючи охочим зайнятися цим бізнесом купувати існуючі банки. "А дрібні банки не настільки привабливі для покупки, як великі", - нагадує В'ячеслав Воловик. "Тому величезна пропозиція акціонерів українських банків при невеликому попиті з боку іноземців змусить їх знизити ціну продажу мінімум до двох капіталів", - упевнений Олександр Стеценко.
Руслан Ъ-Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас