Rzeczpospolita: Найвища ціна за українське вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Rzeczpospolita: Найвища ціна за українське вугілля

Енергетика
332
90 шахтарів загинуло, ще 10 вважаються зниклими безвісти. Нещасний випадок знову відбувся на шахті імені Засядька, яку - через часті аварії - прозвали смертоносною штольнею, пише Тетяна Серветник у своїй статті в польському виданні Rzeczpospolita.
Донецьк у жалобі. Уроки в школах починаються хвилиною мовчання. Вулиці мільйонного міста спорожніли. "Всі, кого я знаю, - або на похоронах гірників, що загинули в Засядька, або поруч із важко пораненими в лікарнях", - розповідає Женя Мартинова, кореспондент газети "Донбас". Вона розмовляла з родичами загиблих. Вони відчувають втому і розчарування. "Навіщо це все? Однаково нічого не міняється. Уже багато років", - говорили вони. Родичі не вірять, що одержать компенсації. Ті, хто не міг витримати мовчання влади, яка нічого не говорила про катастрофу, відправилися штурмувати резиденцію власника шахти Юхима Звягільського. Вони вимагали закрити підприємство. "Ця реакція родин шахтарів нас дуже здивувала. Можливо, це перший проблиск надії на якісь зміни, можливо, керівництво шахти під таким тиском почне піклуватися про безпеку робітників", - говорить Женя Мартинова.
Спокушає високий заробіток
Анатолій Коломієць пропрацював на шахті імені Засядька майже 20 років. Він живе в Донецьку, в 26-метровій квартирі, із дружиною і дорослою дочкою. У нього третя група інвалідності, і він одержує 1,000 гривень (біля $200) пенсії, якої - якби не заробіток дружини, що працює в бухгалтерії - не вистачило б на життя. "Засядько вбиває. У ній загинули, щонайменше, 100 шахтарів, яких я сам знав. Це були молоді, здорові, працьовиті люди", - розповідає він, розчулившись. Коломієць стверджує, що найбільша проблема смертоносної шахти - це багаті запаси вугілля і занадто висока концентрація метану.
"За рік шахта Засядька повинна добувати не більше 1,5 млн. тонн вугілля, а вона приносить удвічі більше. Цим все і пояснюється. Люди ризикують життям заради більш високого заробітку, тому що їхня зарплата залежить від кількості добутої сировини. Вони занадто довго перебувають під землею, занадто глибоко копають, тому що збільшення видобутку в їхніх інтересах", - пояснює Анатолій Коломієць.
"Щоб занадто тяжкі умови праці не відлякували шахтарів, датчики, які вимірюють концентрацію метану в повітрі, навмисне виводяться з ладу, їх накривають одягом або встановлюють у місцях, де концентрація газів найнижча", - написала недавно українська газета "Сьогодні". "Тих, хто не згодний з такими діями, переводять на менш оплачувану роботу", - написала газета. Шахта імені Засядька - названа на честь колишнього міністра вугільної промисловості СРСР - належить до найнебезпечніших підприємств в Україні.
Але, у той же час, шахтарі тут одержують найвищу зарплату. На шахті працюють більше 16,000 чоловік. Пересічні співробітники заробляють від $600 до $800 на місяць. Перевагою шахти є також те, що вона не затримує оплату, що часто відбувається з іншими підприємствами такого типу. Працівники шахти імені Засядька забезпечені досить гарним устаткуванням - сучасними лампами і непростроченими кисневими балонами. Недавно газети навіть писали про мільйонні інвестиції - про придбання нових вентиляторів та пристроїв для відкачки небезпечного метану.
100 могил
Шахтарі в інших містах про такі умови праці можуть тільки мріяти. "Ми ходили на роботу в пошарпаній формі, із застарілим обладнанням. У нашій шахті не було вентиляційних труб, насосів для відкачки води. Ми працювали як камікадзе", - згадує Валерій Старостенко із шахти Матроська в Лисичанську в Донецькому басейні. І додає: "Однаково, я не хотів би працювати в Засядька. Це символ смерті".
Люди там добувають вугілля на глибині півтора кілометра. Одне це вбиває, і в цьому випадку не допоможе навіть найкраще устаткування. Про закриття шахти імені Засядька поки не може бути і мови. "Шахта належить трьом найбільш рентабельним підприємствам в українській гірничодобувній промисловості. У неї було вкладено найбільше державних коштів", - відзначає Анатолій Акімочкін, глава шахтарської профспілки в Донецьку.
Однак він не може сказати, про яку суму мова йде. Учора жителів Донецька вжахнула звістка про підготовку 100 могил, які замовила місцева влада. Це може означати, що немає вже ніяких шансів знайти гірників, що залишилися. І хоча ці припущення особисто спростував президент Віктор Ющенко, сім'ї зниклих безвісти довгий час не могли заспокоїтися. Вони годинами стояли під будинком адміністрації шахти імені Засядька, очікуючи якихось новин. День 20 листопада оголошений в Україні днем жалоби за трагічно загиблими шахтарями. Наймолодшому з них був 21 рік.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас