Обструкція долара? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обструкція долара?

Валюта
1837
Вже кілька місяців банкіри намагаються переконати населення брати кредити на житло в національній, а не в іноземній валюті. Обвалення гривневих ставок і одночасне підвищення доларових - прямий тому доказ. Стимуляція гривневого попиту дійшла до того, що в одного з великих гравців гривнева ставка по кредитах на житло "сповзла" нижче валютної. Неймовірно? Те, що відбувається, радше схоже на блеф: позичальники, що клюнули зараз на загадково дешеву гривню, ризикують потрапити під примусове підвищення ставок уже в наступному році.
На що клювати?
Змінений настрій фінансистів відчули на собі не тільки потенційні, але і діючі клієнти деяких банків: їм дзвонять із пропозицією переоформити доларову позичку на гривневу за зниженою ставкою. Закликають тим, що замість, скажемо, колишніх 18% ставка в нацвалюті знижена до унікальних 14% річних. Такі істотні поступки кредиторів не можуть не викликати підозру: напевно, банки компенсують зниження номінальних ставок введенням або підвищенням додаткових комісій. Побоювання, втім, виявилося помилковим. Навіть якщо десь комісійні і підросли, загальна, вона ж ефективна, вартість позичок все-таки впала.
Питання лише в тому, що це дає позичальникам. Адже в доларах житлові кредити і брали, і беруть у середньому під 12% на рік. Гривневі ж позики в більшості банків, незважаючи на зниження ставок, однаково на 1,5-3 п.п. дорожчі за доларові. Так що потенційно гривня як валюта кредитування може зацікавити лише тих, хто одержує зарплату в національній валюті і при цьому готовий злегка переплатити, щоб не бігати в обмінники перед кожним погашенням кредиту. У цілому ж доларові позики на купівлю квартир на "вторичці", де всі розрахунки провадяться у валюті, однаково залишаються більш привабливими за рахунок різниці в процентних ставках.
"До того ж найближчим часом можливе зниження курсу долара відносно гривні, тобто позичальникові прийдеться витрачати менше гривень на покупку доларів для погашення кредиту. Це теж аргумент на користь валютного кредитування для клієнтів", - додає Олександр Сєдих, фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг". На думку Миколи Івченка, аналітика інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна", офіційний курс долара в Україні впаде до 4,95 грн/дол. уже цього року.
Від зниження, що відбулося, гривневих ставок по стандартних програмах кредитування поки виграли тільки ті, хто купує житло в кредит на "первичці". "Нерухомість на первинному ринку продається винятково за гривні. Тому покупці, кредитуючись у нацвалюті за ставкою не набагато вищою від доларової, заощаджують на конвертації двічі: при покупці гривні за долари для придбання житла, а потім при покупці доларів за гривню на погашення кредиту", - пояснює Роман Швед управляючий партнер компанії, що займається кредитним брокеріджем.
Банкіри добре розуміють, що одним патріотизмом перемінити валютні переваги клієнтів не вдасться. Недарма адже 88% іпотечних кредитів видані в іноземних грошах - населення гарно вміє рахувати, що йому вигідніше. А банкам, особливо великим, ну дуже потрібно це становище зламати: і НБУ давить на підопічних, що занадто захопилися валютним кредитуванням, і проблеми серйозніші виникли - доларів не вистачає.
"Через іпотечну кризу в США на світових ринках значно зросла вартість ресурсів, особливо для ринків, що розвиваються. Не секрет, що за серпень-жовтень уже біля десятка банків відмовилися від намічених планів залучення ресурсів на міжнародних фінансових ринках, - відзначають експерти UniCredit Bank. - Тому загальна тенденція двох останніх місяців - зниження ставок кредитування в гривні і збільшення ставок або заморожування кредитування в іноземній валюті". Так що кредитори узялися за гривню всерйоз і надовго. Ідеального, на думку банкірів, співвідношення валют - 50:50 - планується досягти до кінця 2009 р.
А ті, хто хоче прискорити процес переконання позичальників, ідуть на сміливіші кроки. У вересні Райффайзен Банк Аваль запропонував клієнтам житлові позики в гривні під рекордно низькі 12,5% річних (у доларах підвищив до менш привабливих 14%). Це вже третє з кінця червня зниження банком гривневих ставок по житлових кредитах. Перші результати цих безпрецедентних дій вражають: усього за три місяці частка гривневих позик в іпотечному портфелі кредитора виросла до 90%. І потенційним позичальникам можна було б тільки радуватися, що раптово виявилася привабливість гривневого кредитування... якби не один цікавий нюанс.
Містифікація і пільги
"Нові ставки - плаваючі, тобто банк має право змінювати їх залежно від ринкової ситуації", - повідомили в інформаційному центрі банку. І пояснили: кредитор зобов'язаний попередити клієнта про зміну ставок за 10 днів, а якщо той не згодний, може... погасити кредит (були б кошти, чи не так?).
До речі, за галасом про вересневе обвалення гривневих умов залишилося непоміченим, що вже в середині жовтня в Райффайзен Банці Аваль почався... зворотний процес - гривневу ставку тут підвищили на 0,45 п.п. І хто знає, якого ще підвищення відсотків зажадає ринкова ситуація найближчим часом...
Повідомлення про те, що нові ставки - плаваючі, довелось почути і від консультантів ОТР Bank і СЕБ Банку (тільки для доларових позичок). І напевно подібні умови незабаром почнуть діяти не тільки в них. Адже ідея переходу з фіксованих ставок на плаваючі була привселюдно озвучена недавно на круглому столі, що зібрав декілька десятків банкірів. Цей крок запропонований як спосіб зниження банківських ризиків.
"Можливо, фіксовані ставки залишаться, але банки будуть установлювати їх не на весь термін кредитування, а на певний період", - припустили фінансисти. Так що тепер, перед тим як кредитуватися під спокусливо низьку ставку в гривні, обов'язково варто поцікавитися - чи не плаваюча вона? Хоча б для того, щоб бути готовим до її підвищення. Адже вже щосили обговорюється ідея підвищення на 1 п.п. дисконтної ставки НБУ, до якої, як правило, "прив’язуються" плаваючі ставки по кредитах у нацвалюті для населення.
А поки що без додаткових застережень гривневу ставку на рівні доларової (12-13% річних) можна знайти лише по програмах пільгового кредитування разом з Державною іпотечною установою (ДІУ). Відносно цих продуктів останнім часом також спостерігається тенденція зниження ставок, але вигідні пропозиції роблять далеко не всі банки-партнери ДІУ.
"ДІУ рефінансує банки під 9,9% річних. Деякі з них видають ці гроші позичальникам під 18% річних, інші - під 12%. Добре на перших впливає публічність. Недавно ми зібрали дані про ставки для клієнтів від всіх банків і вивісили їх на сайті. Не пройшло і тижня, як багато хто почали знижувати ставки", - розповідає Кирило Шевченко, голова правління ДІУ.
Заковика лише в тому, що частка пільгових гривневих кредитів на іпотечному ринку - 3%: 1,3 млрд грн. з 42 млрд (або 25% від портфеля гривневої іпотеки). І навіть заплановане ДІУ на наступний рік збільшення частки ринку в сегменті гривневої іпотеки до 50% не може повністю забезпечити попит.
А нам - навпіл
Так що масового зниження номінальних (без урахування додаткових комісій і зборів) гривневих ставок до рівня 12-13% річних у наступному році чекати не варто. Якщо середні і дрібні банки ще планують підтягтися за лідерами (до ставок на рівні 14-15% у рік), то великі гравці побоюються, як би їм не довелося підвищувати гривневі умови.
"У наступному році процентні ставки будуть повністю залежати від вартості фінансування, причому не на внутрішньому ринку, а на зовнішньому. У цілому в Україні гривневих ресурсів недостатньо, щоб відповідати попиту на іпотечні кредити, тобто без зовнішнього фінансування ми не обійдемося. І якщо на зовнішніх ринках вартість ресурсів буде висока, це, звичайно, відіб'ється і на вартості гривневих кредитів. Але в нас немає поки таких песимістичних прогнозів", - запевняє Євген Дем’янов, начальник управління іпотечного кредитування Райффайзен Банку Аваль.
"Ставка в гривні не буде значно змінюватися до весни 2008 року", - пообіцяв Дмитро Буц, директор департаменту іпотечного кредитування АКБ "Правекс-Банк".
Не виключено, що для реалізації планів по нарощуванню обсягів гривневого кредитування банкіри пожертвують ставками по внесках. "Або банки підвищать ставки в гривні по кредитах і залишать без змін ставки по депозитах, або збережуть незмінними ставки по кредитах, але знизять депозитні. Але все це буде вже в наступному році", - відзначає Ірина Князєва, заступник голови правління АКБ "Укрсоцбанк".
"У найближчій перспективі процентні ставки по іпотечних кредитах у банках помітно не покращаться. В 2008-2009 р. зменшення середніх іпотечних ставок у нацвалюті складе максимум 2 п.п.", - резюмує Валерій Іваненко, директор іпотечного супермаркету "Т.О.Ч.К.А.".
Відносно доларових ставок фінансисти ще більш одностайні: цілком імовірно, що в банках, що планували залучення ресурсів на міжнародних ринках, вони продовжать потроху рости.
"Нестабільність на міжнародних фінансових ринках усе ще існує, і це буде впливати на ставки по кредитуванню. До кінця нинішнього року ставки в гривні залишаться незмінними, а збільшення процентних ставок у валюті буде залежати від ситуації на світових ринках, від того, за якою ціною банки будуть залучати ресурси", - переконаний Євген Барах, начальник управління іпотечного кредитування АКБ "Укрсоцбанк".
Аналогічної думки дотримується і Юрій Блащук, голова правління Міжнародного Іпотечного Банку: "Великі банки будуть зазнавати труднощів з довгостроковим фінансуванням на міжнародних ринках. Негативні наслідки, викликані американською іпотечною кризою, будуть відчуватися протягом 2008 р. Це приведе до підвищення процентних ставок в іноземній валюті по кредитах для населення. У наступному році в гарному становищі виявляться ті банки, які забезпечили себе фінансовими ресурсами ще до кризи".
"Якщо тенденції на фінансових ринках будуть поліпшуватися, то, можливо, зниження ставок у доларах і відбудеться. Зараз таких тенденцій я не бачу, принаймні до кінця року", - додає Князєва.
Та й у цілому банкіри прагнуть не зробити гривню привабливішою за долар, а зрівняти ставки. Так що через кілька років вам буде однаково, у якій валюті брати кредит. Були б бажання і можливості його погашати.
Думка. Антон Шаперенков. Начальник управління розробки продуктів роздрібного бізнесу VAB Банк:
- Восени багато банків зменшили ефективні, а не тільки номінальні ставки по іпотечних кредитах у гривні. Причин декілька. Надлишок у банків гривні і нестача долара. Крім того, уже близько 30 банків підписали договори про співробітництво з ДІУ, що надає гривневі ресурси банкам по ставці нижчій від тієї, по якій вони залучають гривневі депозити від населення. Роль зіграв і "тиск" НБУ на банки в частині жорсткості вимог по зміні валютної структури кредитних портфелів. Правда, цього року ставки по кредитах у національній та іноземній валютах ще будуть збільшуватися, але на початку наступні знову підуть на зниження. У будь-якому разі тенденція зрівнювання національної та іноземної валют збережеться.
Думка. Роман Кокшаров. Управляючий партнер компанії Best Credit:
- На мій погляд, тенденція зниження гривневих ставок носить довгостроковий характер Надалі можна спрогнозувати пропозицію з боку банків конвертувати кредитні договори з доларів у гривню. Одиничні приклади вже є. Можна рекомендувати позичальникам більш ретельно придивитися до кредитів у нацвалюті - ми вважаємо подібне падіння ставок не остаточним. Іпотечні кредити в Україні і зараз набагато дорожчі, ніж у США і Європі, де позики обходяться під 4-5% річних, і навіть дорожче, ніж у Росії, де іпотечні ставки коливаються в рамках 8-10% у рік. Крім того, нарешті почала нормально працювати ДІУ, що виллється в ще більше здешевлення кредитів у гривні. Зараз є присутнім тенденція саме зближення ставок по кредитах у різних валютах, тобто у випадку подорожчання гривні долар теж подорожчає, і навпаки.
Думка. Дмитро Замотаєв. Начальник відділу роздрібних кредитних продуктів ВАТ АБ "Укргазбанк":
- До кінця цього року про зниження гривневих ставок по іпотечних кредитах можуть оголосити ще один-два банки, не більше. Продовження заявленої тенденції іншими гравцями можна чекати в лютому-березні 2008 р. Великі фінустанови, на мій погляд, і далі будуть утримувати гривневі ставки на порівняно низьких позначках, істотне підвищення навряд чи відбудеться. Зараз на ринку дуже гостро відчувається конкуренція, саме дії системних банків стали каталізатором зниження ставок ще декількома гравцями. Подорожчання погано сприймається ринком. Поки рано говорити про те, що клієнти стали активніше кредитуватися в гривні, але думаю, збільшення частки гривневих кредитів у загальному іпотечному портфелі банків - близька перспектива.
Думка. Олексій Савченко. Глава Наглядової ради ТОВ "Партнер-Банк":
- У наступному році, думаю, середні і невеликі банки, слідом за великими, почнуть знижувати іпотечні ставки в гривні, щоб бути конкурентноздатними. Поки що дрібні гравці не поспішають це робити, тому що вартість ресурсів для них більш висока. Упевнений, що зниження гривневих ставок - це довгострокова тенденція. За останні 10 років іпотечні ставки в гривні знизилися з 30 до 12%. Думаю, у недалекому майбутньому кредити в інвалюті будуть давати тільки тим, хто має постійний прибуток у валюті або експортному виторзі. Зниження ставок по доларових кредитах на внутрішньому ринку можливо тільки за умови, що міжнародні ринки заспокояться після іпотечної кризи в США, і наші банки зможуть рефінансуватися на Заході на нормальних умовах.
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас