Західні банки втрачають директорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні банки втрачають директорів

Кредит&Депозит
319
У найбільших світових банках тривають відставки топ-менеджерів. Слідом за генеральним директором Merrill Lynch пішов зі своєї посади виконавчий директор і голова ради директорів фінансової групи Citigroup Чарльз Прінс.
Причина та ж - величезні фінансові втрати компанії через необережні дії на іпотечному ринку. Після оголошення про відхід Прінса акції Citigroup упали на 5%, акціонери компанії терміново шукають заміну керівникові.
У неділю виконавчий директор і голова ради директорів фінансової групи Citigroup Чарльз Прінс пішов у відставку.
Виконуючим обов'язки глави банку призначений 66-річний Уін Бішхоф, керівник європейського напрямку Citi. Раду директорів, головою якої також був Прінс, очолив старший радник Citigroup колишній міністр фінансів США Роберт Рубін, котрий працював в уряді в період останньої великої фінансової кризи з 1995 по 1999 рік.
За словами Чарльза Прінса, на фоні зазнаних банком останнім часом фінансових втрат через кризи на іпотечному і кредитному ринках "єдиним гідним кроком" буде добровільна відставка. Прінс обіймав різні посади в структурах Citigroup з 1979 року. Протягом чотирьох останніх років 57-річний Чарльз Прінс виконував обов'язки виконавчого директора групи.
Іпотечна криза в США вже позначилася на багатьох фінансових інститутах у світі. Citigroup у жовтні оголосила про списання 2,7 млрд доларів боргів. За третій квартал чистий прибуток Citi через втрати, зазнані на ринку, знизився на 57%. Однак на цьому збитки не закінчилися.
Днями Citigroup повідомила, що розмір списання в результаті зниження, що відбулося з 30 вересня, вартості іпотечних облігацій буде збільшений на суму 8-11 млрд доларів. За прогнозами прибуток у поточному кварталі скоротиться на 5-7 млрд доларів.
Citi представлений у всіх сегментах фінансового ринку. Банк став одним з найбільших організаторів випуску фінансових інструментів, забезпечених у тому числі ризиковими кредитами (subprime). Активи найбільшої фінансової групи США Citigroup становлять 2,35 трлн доларів, при цьому загальний обсяг активів Citi, пов'язаних з ринком кредитів subprime, оцінюється в 55 млрд доларів.
Citigroup була сформована 10 років тому в результаті серії великих поглинань, але на сьогодні Citi залишається досить розрізненою структурою. Протягом чотирьох років Чарльз Прінс намагався впорядкувати роботу в Citigroup і перетворити її в єдиний механізм із загальною корпоративною культурою. На думку західних аналітиків, бізнес групи були б успішніші, якби Citi був розділений на частині.
У результаті втрат Citi минулого тижня акції банку впали на 11%. Після повідомлення про вихід Чарльза Прінса у відставку за підсумками дня впали на 4,9%, до мінімального рівня із квітня 2003 року.
Поки Citigroup заперечує можливість скорочення виплат дивідендів, однак, очевидно, необхідність уливань для покриття втрат неминуча. Одним зі шляхів може бути скорочення дивідендів і випуск привілейованих акцій.
Однак у випадку проблем із платоспроможністю банку для вирішення питання можуть бути залучені федеральні регулятори. Фраза "Занадто велика, щоб зазнати невдачі" уже озвучується стосовно Citigroup, зауважують в The Wall Street Journal.
Тижнем раніше через зниження прибутку і списання активів звільнено генерального директора Merrill Lynch Стенлі О'ніл.
Банк був змушений списати в третьому кварталі 2007 року рекордні за всю історію Уолл-стріт 8,4 млрд доларів, причому 7,9 млрд доларів із цієї суми в результаті переоцінки вартості іпотечних облігацій. Акції банку за місяць подешевіли майже на 20 доларів.
Цим відставкам передував ряд відставок топ-менеджерів деяких найбільших інвестбанків, зокрема Bear Stearns, Bank of America.
У швейцарському UBS, що уперше за п'ять років оголосив про квартальні збитки в розмірі 712 млн доларів, попрощалися з начальником інвестиційного відділу Хью Дженкінсом і фінансовим директором Клайвом Стендішем.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас