Росія припинить експорт вугілля через Україну в листопаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія припинить експорт вугілля через Україну в листопаді

Енергетика
158
Експорт російського вугілля через українські порти в листопаді буде припинений через нестачу вагонів для перевезення залізницею, повідомили російські експортери й трейдери.
"Ми розуміємо, що вугілля на експорт багато, але вагонів не вистачає. Ми всього лише зробили їм пропозицію: чому б вам не звернутися до приватних операторів?" - повідомив Рейтер представник російської залізничної монополії РЗД.
Приватних залізничних перевізників, що мають вільні вагони, не виявилося, і рішення РЗД фактично зупинило експорт російського вугілля в листопаді, говорять експортери і трейдери.
"Вони опублікували плани про перевезення на листопад лише сьогодні, і ніяких варіантів із транспортуванням через Україну там не було, що означає, що знову не буде ніякого експорту", - говорить один із трейдерів, що відправляє вугілля через чорноморські порти.
У жовтні експорт вугілля через українські порти здійснювався з перебоями на тлі суперечки Москви і Києва із приводу цін на газ. Протягом року зриви поставок були регулярним явищем, а почалися вони ще в 2006 році.
"Ми розглядаємо російське вугілля як ситуативне явище. Може він надійде, а може і ні. Ми не можемо розраховувати на ці поставки, тому що вони були досить нерегулярними і ненадійними цього року", - говорить один з потужних споживачів вугілля.
Через порти України експортується близько 6,0 мільйонів тонн вугілля на рік. Найбільшим експортним маршрутом є порт Південний, через який проходить близько 5,0 мільйонів тонн на рік.
Країни середземноморського басейну, зокрема Туреччина, є важливим ринком для російських вугільних експортерів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас