Користь і небезпека спільних карток банків та магазинів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Користь і небезпека спільних карток банків та магазинів

Фінтех і Картки
1408
До початку жовтня кількість випущених українськими банками платіжних карт впритул наблизилося до кількості населення країни - 45,5 млн карт на 46,2 млн чоловік. Клієнти стають більш вимогливі, їм доводитися обіцяти більше.
Одним з найпопулярніших фінансових продуктів залишаються картки, прикрашені логотипами партнерів банків – великих торгових мереж, автозаправок, ресторанів або авіакомпаній. Банкіри називають такі карти кобрендинговими – картами під двома брендами. Рекламована вигода для клієнта – знижки для постійних покупців. Наприклад, Родовід Банк разом з мережею будівельних супермаркетів "Нова Лінія" випускає карту, який клієнт розплачується в магазині й отримує бонуси.
Наприкінці року їх можна обміняти на який-небудь товар цього магазину. В Укрексімбанку власниці картки Lady's Club мають не тільки знижки в багатьох магазинах, ресторанах, салонах краси й медичних центрів, але й постійно беруть участь в акціях і розіграшах призів від партнерів банку.
Деякі банки, такі як Правекс і банк "Фінанси та Кредит", взагалі не випускають карт без знижок у якихось магазинах. Певний клас карт призначений для тих клієнтів, які багато їздять або літають. Укрпромбанк разом з мережею заправлень ANP випускає карту, що дає можливість отримувати знижку на покупку пальногов мережі цих АЗС. Перший український міжнародний банк разом з авіакомпанією "Міжнародні авіалінії України" випускає бонусно-платіжну карту Visa Classic Unembossed, Visa Gold і Visa Platinum. Вони дозволяють накопичувати бонусні милі й обмінювати їх на безкоштовний квиток.
Заплатита заощаджуй
Кобрендингові картки банки видають не безкоштовно. Якщо клієнт хоче собі картку, йому потрібно буде оплатити її випуск і річне обслуговування. Ціна відкриття й обслуговування кобрендинговых карток Lady's Club, HondaCard від Укрексімбанку становить 100 грн у рік і не відрізняється від ціни оформлення звичайної платіжної картки банку.
У Родовід Банку, щоб безкоштовно отримати карту зі знижкою в мережі будівельних супермаркетів "Нова Лінія", необхідно придбати товар на суму від 300 грн і обміняти чек у відділенні банку на картку, а щоб отримати дисконтно-платіжну карту зі знижкою в мережі ресторанів "Козирна карта", клієнту необхідно заплатити 1 дол. за її випуск. За такими же тарифами обслуговуються й інші банківські картки VISA Electron.
Кобрендингові картки бувають кредитними, по яких можна зайняти в банку, і дебетовими ( щодозволяють отримувати відсотки за зберігання на ній грошей). Укрексімбанк нараховує по таких картках 2% у гривні, 1% у євро й доларах. У Родовід Банці споконвічно банк видає дебетову карту, а вже за бажанням клієнта на ній установлюється кредитний ліміт у розмірі до 5 тис. грн. На залишок по рахунку банк нараховує 1% у будь-якій валюті.
Подарунок за рахунок клієнта
"Банки і їхні партнери пропонують кобрендингові картки з метою прив'язки клієнта до банку й до якого-небудь магазину", – не приховує менеджер по зв'язках із громадськістю Дельта Банку Дмитро Мінєєв. Однак це не заощаджує гроші клієнтів.
Розраховуючи на знижки, бонуси й подарунки, власники кобрендингових карт витрачають більше, ніж інші. "Це вже перевірений факт, ми проводили дослідження: клієнти з такою картою витрачають набагато більше, ніж без її", - зізнається начальник відділу розрахункових і ресурсних операцій Укрексімбанку Володимир Римчук.
Інша небезпека кобрендингових карт - непередбачуваність відносин банкірів і торговців. Сьогодні вони обіцяють знижки, а завтра посваряться, і накопичені клієнтами бонуси так і залишаться віртуальними.
"Не можу сказати, що якась удала кобрендингова програма була реалізована в Україні", - говорить Володимир Римчук. - Приватбанк і "Київстар", VAB Bank і "Аеросвіт", Райффайзен Банк Аваль і мережа ресторанів "Козирна карта", - перераховує він уже закрилися невдалі спільні кобрендингові проекти.
Леся Войтицька
За матеріалами:
МедіаДім
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас