Як розпізнати і що робити з фальшивими банкнотами? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як розпізнати і що робити з фальшивими банкнотами?

Валюта
9233
Спроби збути фальшиву купюру, яка випадково потрапила до вашого гаманця, можуть обернутися серйозними проблемами. Касири "обмінника" або банку, за інструкцією НБУ, зобов'язані вилучити банкноту з оберту, а якщо вона не одна -викликати міліцію. Що робити в такому випадку? І чи є надія хоч якось компенсувати збиток?
Один раз журналісту "Денег" не повезло - на базарі підсунули дві фальшиві стодоларові купюри. У той час він ще не приступав до написання тексту про фальшивки і не дуже замислювався над тим, чим йому загрожує спроба збути банкноти з рук.
Тому було ухвалене рішення обміняти їх в одному із численних пунктів обміну валют у центрі Києва. Фальшивки не обміняли (занадто відвертою була підробка), але й міліцію в жодному з п'яти обмінних пунктів, які відвідав автор, не викликали. Більш того, після побічного огляду купюр і констатації факту що "це, швидше за все, туфта" касири повертали її і пропонували спробувати щастя в іншому місці.
Особливо розчулила пропозиція дівчини в "обміннику" неподалік станції метро "Майдан Незалежності": ця добра душа порадила випрати фальшивку, і якщо та не розповзеться, здати її як зношену купюру в який-небудь банк.
Спокійне відношення касирів до фальшивок насторожує. Скоріше за все, дані про обсяг підроблених купюр в обороті значно занижені. За інформацією Нацбанку, в Україні за рік вилучається 600-700 фальшивих доларових банкнот.
Приблизно 90% їх - номіналом 100 дол. Фантастика! З гривнею ситуація здається ще менш реальною. У минулому році, за неофіційним даними, банками вилучено понад 10 тис. фальшивих банкнот гривень на суму близько 200 тис. грн. Це менше 0,2% наявного грошового обігу. Але чи не так гладко все насправді? І чи не з'явилися нові технології підробки купюр?
Гроші, ножиці, папір
На жаль, підробити, а тим поча імітувати, можна будь-який захисний елемент грошової купюри. Це визнають і самі банкіри. "Найпоширенішими є підробки банкнот національної та іноземної валют, виконані способом ксерокопіюванням і офсетного друку", - стверджує начальник управління грошового обігу і касових операцій "Родовід банку" Марина Тарасова. За її словами, підроблені банкноти збуваються простим громадянам, які часто не знають і не можуть ідентифікувати той або інший елемент захисту.
Основні схеми збуту - роздрібна мережа магазинів, базари, речові ринки, а також самі "обмінники", касири яких, помилково взявши фальшивку, намагаються "сбагрити" її новим клієнтам, щоб не платити потім зі своєї кишені.
При цьому шахраї все частіше використовують нові технології підробки грошових знаків. Приміром, банкноти національної валюти складаються, практично, із двох частин (між якими міститься захисна смуга). Лезо, трохи вправності - і купюра розділяється на дві частини. Потім з однієї платоспроможної купюри за допомогою ксерокса роблять дві: один бік дійсний, а інший - підроблений. Якщо правильно подавати такі купюри касирові, то вони і в ультрафіолеті світяться, і на дотик здаються дійсними.
Буває й так, що шахраї вимивають одногривневу купюру, знімають із її фарбу, а потім наносять на неї картинку банкноти більшого номіналу.
Найбільш "улюблена" фальшивомонетниками вітчизняна банкнота - 100 гривень. Найпоширеніші види підробки цієї банкноти такі: імітація водяного знаку над печаткою на зворотному боці речовиною, схожим на клей.
"При цьому портрет Тараса Шевченко виконаний у вигляді шаржу. Захисна нитка імітована над печаткою на внутрішньому боці одного з аркушів паперу. Текст на ній не читається, а мікротексти не відтворені. Всі зображення складаються із дрібних хаотично розташованих крапок", - говорить начальник управління касової дисципліни і операцій з банкнотами банку "Хрещатик" Тетяна Горлань.
Найбільш характерні такі ознаки підробки гривневих банкнот всіх номіналів: папір під впливом ультрафіолетового випромінювання не люмінесцирує, рельєфність імітована безбарвним тисненням, а водяний знак імітований на одних банкнотах з лицевого боку, а на інші - з оборотнго. Потрібно звертати увагу і на деталі - на фальшивках вони часто спрощені або перекручені.
Як відрізнити підробку?
Для виявлення фальшивок в "обмінниках" і касах банків банкноти обов'язково перевіряють ультрафіолетовим і інфрачервоним детектором, а іноді й приладом для виявлення магнітних міток. За інструкцією НБУ, у касирів також повинна бути при собі 10-кратна збільшувальна лінза, щоб можна було розглянути всі захисні елементи купюри.
Приміром, у дійсних доларах захисна смуга підсвічується, на дотик купюра рельєфна, а на нижньому краї купюри можна прощупати характерні смужки. На просвіт доларова банкнота повинна бути в дрібну сіточку і обрамлена у периметрі відбитками штампів, печаток і цифр. Підписи під портретом президента повинні бути не просто рельєфні, а скоріше шорсткі. Банкіри радять при покупці доларів завжди звертати увагу на мікротекст "THE UNITED STATES OF AMERICA": на фальшивих п’ятидоларових купюрах він не читається в лівій і правій нижніх частинах овалу з портретом.
Долар підробляють набагато частіше, ніж гривню та інші валюти. Але, приміром, у країнах європейського союзу щорічно вилучаються з обігу близько 600 тис. підроблених банкнот євро, з яких 48% - номіналом 50 євро.
Банкноти більш високих номіналів у цих країнах використовуються рідко, оскільки великими сумами народ воліє оперувати в безготівковій формі - з карток і тому подібне. В Україні переважна більшість виявлених фальшивих банкнот євро - це банкноти номіналом 200 євро, тому що такі банкноти використовуються населенням для накопичення заощаджень.
За даними Нацбанку, за рік в Україні "спливає" близько 100 підробок європейської валюти, з яких 70% - це банкноти номіналом 200 євро, 15% - номіналом 100 євро і близько 12% - банкноти номіналом 50 євро. В основному євро підробляють на спеціальній копіювальній техніці, а не кустарними способами, як, наприклад, гривню. Тому відрізнити фальшивку вкрай складно. Головний відмітний знак - під кутом кольори відповідних ділянок повинні мінятися. Цього поки ще підробляти не навчилися.
Можуть і посадити
Якщо підроблена купюра все-таки потрапила до гаманця, варто поводитися вкрай обережно. Справа в тому, що в Кримінальному кодексі передбачена стаття не тільки за виготовлення і перевезення фальшивих грошей, але й за їх збування. Одержати можна від трьох до семи років.
Якщо ж підловили на спробі збути фальшивки на суму понад 3400 грн - загриміти у в'язницю можна на термін від восьми до 12 років з конфіскацією майна.
З огляду на настільки серйозне покарання, незайвим буде заздалегідь довідатися - як поводитися з касирами, які, виявивши фальшивку, загрожують викликати міліцію. Банкіри радять у жодному разі не дозволяти касирові рвати купюру або просто вилучати без пояснень. Часто так діють касири, яким лінь возитися з оформленням вилучення фальшивок і не хочеться зайвий раз зіштовхуватися з міліцією. Відповідно до Інструкції про касові операції в банках України, затвердженій постановою № 337 Правління Національного банку України, якщо в одного клієнта виявлені дві сумнівні банкноти або більше, касир повинен негайно телефоном (і не пізніше наступного робочого дня письмово) сповістити про це в міліцію. Гроші можуть бути відібрані у їх власника тільки в обмін на касовий ордер, скріплений підписом і печаткою працівника банку, що прийняли банкноти на експертизу, а також довідку про вилучення банкноти для дослідження. У противному випадку шанси повернути собі гроші мінімальні.
Визначати, фальшива купюра чи ні, за інструкцією, повинне територіальне управління НБУ протягом п'яти днів. Після цього банк зобов'язаний проінформувати клієнта про результати експертизи і ознайомити під розпис з відповідним актом. Якщо банкноти виявилися дійсними, то їх сума повністю відшкодовується! Фальшиві банкноти передаються в Міністерство внутрішніх справ і збиток, понесений їх власником, не компенсується. Більш того, не виключено, що їх власника залучать як підслідного. І все-таки навіть у цьому випадку особливо драматизувати ситуацію не варто. "Якщо людина не почуває за собою ніякої провини, потрібно проаналізувати ситуацію і постаратися згадати джерело надходження до нього фальшивих банкнот і, можливо, допомогти знайти і викрити злочинців.
Звичайно в міліції є орієнтування на фальшивомонетників, що засвітилися. Якщо це не ви, боятися нема чого. При цьому, якщо в кишені виявилися дві підроблені банкноти або більше, у стражів правопорядку будуть підстави підозрювати, що виготовлення фальшивок - це ваш профіль. У цьому випадку готуйтеся відправитися у відділення міліції: на бесіду зі слідчим, що може закінчитися навіть обшуком квартири. Тому якщо є сумніву в тому, що банкноти дійсні, не несіть їх до магазину або "обмінник" скопою. Це як у картах - по одній, не помилишся", - говорить юрисконсульт Олег Кравченко.
Іншими словами, виявивши хоча б одну сумнівну купюру, краще підстрахуватися і попросити перевірити її в банку. У цьому випадку, навіть якщо гірші підозри підтвердяться, гроші просто вилучать із обороту без "міліцейських" наслідків для їх власників.
Що робити, якщо підсунули фальшивку?
1. Якщо банкнота викликає підозру, відразу поверніть її касиру. Відповідно до інструкції НБУ "Про валютно-обмінні операції", претензії із приводу платоспроможності і кількості банкнот приймаються тільки в тому випадку, якщо вони були перевірені і перелічені безпосередньо перед віконцем каси.
2. Якщо підробка вже виявлена в гаманці, можна звернутися в будь-який банк і зажадати від касира прийняти підозрілу купюру на експертизу. У цьому випадку, якщо підозри не виправдалися, через п'ять днів можна буде забрати гроші назад.
3. Якщо підозрілих купюр не багато, не варто нести їх всі до банку або "обмінник", інакше прийдеться спілкуватися з міліцією.
4. Якщо МВС все-таки зацікавилося походженням фальшивок, варто подбати про гарного адвоката. Збут підроблених грошей - серйозна стаття, за неї можна одержати від 3 до 12 років.
Гроші або папір?
Як відрізнити дійсні купюри від фальшивих?
Захисні елементи головних валют:
Гривня
- Водяной знак у вигляді тризубця на 1,2,5,10 і 20 гривнях зразка 1992 року
- Антисканерна сітка - тонкі лінії, розташовані під різними кутами, які при копіюванні створюють муар
- Захисна вертикальна стрічка, яку видно на світлі - на 1,5,10,50 і 100 гривнях
- Схований номінал - у центрі лицевого боку банкноти невидимою фарбою зазначений номінал, що світиться в ультрафіолетових променях зеленим світлом
- Невидимі захисні волокна, які видно тільки в ультрафіолетових променях
Долар
Захисна стрічка, яка світиться під ультрафіолетовими променями
- Захисна стрічка в купюрах 50 і 100 дол., на якій на просвіт можна прочитати "USA50" і "USA100"
- Спеціальна фарба - якщо потерти доларовою купюрою чистий білий аркуш, може залишитися зеленуватий відтінок
- Шорсткуватий напис на купюрі "THE UNITED STATES...", шорсткі підписи під портретами президентів США
- "Пірнаючі" кольорові волоски в папері
- Мікротекст на смужках "коміра" на портреті президента
Євро
- Спеціальний шорсткуватий папір
- Різний розмір банкнот залежно від номіналу
- На купюрах 5, 10, 20 євро багатотіньові водяний знак у вигляді зображення воріт або вікна
- На темній захисній стрічці для купюр 10 і 20 євро видно світлий напис "10 EURO" і "20 EURO" у прямому і дзеркальному зображеннях
- В ультрафіолетових променях видно яскраві штрихи, а також зображення зірок, мосту, карти Європи та номіналу
Російський рубль
Водяні знаки розташовані на купонних полях банкнот в 1000 рублів (2004 року випуску): на вузькому - цифрове позначення номіналу, на широкому - портрет Ярослава Мудрого.
- Сховане зображення (кіп-ефект), розташоване на орнаментальній стрічці 1000 рублів - світлі букви «РР» на темному тлі.
- Текст «Квиток Банку Росії» мають підвищену рельєфність, яка сприймається на дотик
- Емблема Банку Росії на банкнотах в 500 рублів (2001 року випуску) виконана коляропереносною фарбою. При зміні нахилу банкноти кольори емблеми міняються із червоно-коричневого на золотаво-зелений.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас