Нацбанк збирається розширити права тримачів платіжних карт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк збирається розширити права тримачів платіжних карт

Фінтех і Картки
657
Минулого тижня НБУ презентував проект своєї постанови, що дозволяє приструнити магазини і вводити у нові витрати учасників пластикового ринку.
Проект постанови центробанку, що вносить зміни до "Положення про порядок емісії платіжних карт і здійснення операцій з їх застосуванням", містить вимоги до банків приймати всі види платіжних карт.
Нагадаємо, що сьогодні вони обслуговують переважно міжнародний пластик - VISA і MasterCard та ігнорують картки Національний системи масових електронних платежів і локальних систем (таких, наприклад, як Укркарт).
Також документ зобов'язує касирів магазинів повідомляти клієнтам про комісії, якщо ті будуть стягуватися при розрахунку картою через POS-термінал. Очевидно, чиновники побоюються, що їх почнуть вводити при прийомі локальних карт.
"Банк, що обслуговує платежі торговельної мережі, сьогодні не має права стягувати комісії із власників карт. Це заборонено правилами міжнародних торговельних систем", - пояснив "ДС" директор департаменту з роботи із пластиковими картами Правекс-Банку Юрій Хаєв. Після прийняття постанови керівникам торговельних і сервісних підприємств буде категорично заборонено піднімати ціни на свої товари і послуги при оплаті їх за допомогою пластику. Вони також більше не зможуть установлювати мінімальну суму карткової транзакції.
Нацбанковський документ викликав неоднозначну реакцію у фінансових колах. "Деякі пункти проекту постанови викликають певне здивування. Це стосується заборони на обмеження з сум безготівкового розрахунку і зміни вартості товару при розрахунку платіжною картою. Справа в тому, що їх вводять самі торговельні мережі. Зрозуміло, це незаконно, але в той же час не має ніякого відношення до банок, що випускають або обслуговує карти", - відзначив у розмові з перший заступник голови правління Діамантбанку Дмитро Войтухов. Фінансисти побоюються, що їм нав'яжуть контрольну функцію, а потім почнуть запитувати за огріхи в роботі торгово-сервісних мереж, у яких установлені їх POS-термінали.
Найбільше фінансистів насторожило нову вимогу НБУ приймати в термінальній мережі всі карти. "Для цього необхідно внести зміни в програмне забезпечення POS-терміналів. Таке технічне настроювання обладнання при розвитій еквайринговій мережі мають на увазі значні витрати для банку", - розповів Войтухов. Можна не сумніватися в тому, що додаткові витрати цілком ляжуть на плечі фінустанов. Адже, з одного боку, НБУ заборонив стягувати будь-які комісії з пересічних українців, з іншого боку - нинішня конкуренція на картковому ринку навряд чи дозволить фінансистам підняти так звані еквайрингові комісії (вони становлять у середньому 2,5-3,2% обсягу транзакцій). Їх банкам платять торговельні і сервісні мережі, які приймають карткові платежі за допомогою POS-терміналів.
Очікується, що активніше всіх проти пункту про обов'язковий прийом у термінальній мережі всіх карт будуть виступати найбільші гравці карткового ринку - у трійку найсильніших сьогодні входять Приватбанк, Райффайзен Банк Аваль і банк "Надра". Адже їм доведеться нести додаткові витрати на обслуговування локальних карт, які вони навіть не випускають. Але, незважаючи на це, фінансисти допускають, що новий документ напевно буде прийнятий правлінням Нацбанку вже на початку листопада і до середини місяця набере чинності.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас