Карточникам додадуть видатків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Карточникам додадуть видатків

Фінтех і Картки
567
Нацбанк збирається розширити права власників платіжних карт і урізати можливості для зловживань торговців, що здійснюють карткові транзакції. Минулого тижня НБУ презентував проект своєї постанови, що дозволяє приструнити магазини й уводить у нові видатки учасників пластикового ринку.
Проект постанови центробанку, що вносить зміни в "Положення про порядок емісії платіжних карт і здійснення операцій з їхнім застосуванням", містить вимоги до банок приймати всі види платіжних карт. Нагадаємо, що сьогодні вони обслуговують переважно міжнародний пластик - VISA і MasterCard і ігнорують картки Національної системи масових електронних платежів та локальних систем (таких, наприклад, як Укркарт).
Також документ зобов'язує касирів магазинів повідомляти клієнтам про комісії, якщо ті будуть стягуватися при розрахунку картою через POS-термінал. Напевно, урядовці побоюються, що їх почнуть уводити при прийманні локальних карт.
"Банк, що обслуговує платежі торгової точки, сьогодні не має права стягувати комісії з власників карт. Це заборонено правилами міжнародних торговельних систем", - пояснив Діловій столиці директор департаменту по роботі із пластиковими картами Правекс-Банку Юрій Хаєв. Після прийняття постанови керівникам торговельних і сервісних підприємств буде категорично заборонено піднімати ціни на свої товари й послуги при оплаті їх за допомогою пластику. Вони також більше не зможуть установлювати мінімальну суму карткової транзакції.
Нацбанківський документ викликав неоднозначну реакцію у фінансових колах. "Деякі пункти проекту постанови викликають певне здивування. Це стосується заборони на обмеження по сумі безготівкового розрахунку й зміни вартості товару при розрахунку платіжною картою. Справа в тому, що їх уводять самі торгові мережі. Зрозуміло, це незаконно, але в той же час не має ніякого відношення до банок, що випускають або обслуговує карти", - відзначив перший заступник голови правління Діамантбанку Дмитро Войтухов. Фінансисти побоюються, що їм нав'яжуть контрольну функцію, а потім почнуть запитувати за огріхи в роботі торгово-сервісних мереж, у яких установлені їхні POS-термінали.
Найбільше фінансистів насторожило нову вимогу НБУ приймати в термінальній мережі всі карти.
"Для цього необхідно внести зміни в програмне забезпечення POS-терміналів. Таке технічне настроювання обладнання за розвиненої еквайрингової мережі мають на увазі значні витрати для банку", - розповів Войтухов.
Можна не сумніватися в тім, що додаткові видатки цілком ляжуть на плечі фінустанов. Адже, з одного боку, НБУ заборонив стягувати які-небудь комісії з рядових українців, з іншого боку - нинішня конкуренція на картковому ринку навряд чи дозволить фінансистам підняти так звані еквайрингові комісії (вони складають у середньому 2,5-3,2% обсягу транзакцій). Їхній банкам сплачують торгові й сервісні точки, які приймають карткові платежі за допомогою POS-терміналів. Очікується, що активніше всіх проти пункту про обов'язковий прийом у термінальній мережі всіх карт будуть виступати найбільші гравці карткового ринку - у трійку найсильніших сьогодні входять Приватбанк, Райффайзен Банк Аваль і банк "Надра".
Адже їм доведеться нести додаткові витрати на обслуговування локальних карт, які вони навіть не випускають. Але, незважаючи на це, фінансисти припускають, що новий документ напевно буде прийнятий правлінням Нацбанку вже на початку листопада й до середини місяця набуде чинності.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас