Кіпр вклав в Українe 2,5 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр вклав в Українe 2,5 млрд дол.

Казна та Політика
229
За даними Держкомстату за перше півріччя цього року в Україну з Кіпру надійшло близько одного мільярда доларів інвестицій. У цілому, за перше півріччя в країну було вкладено 2,5 мільярди доларів.
Маленька острівна держава Кіпр є найбільшим іноземним інвестором в Україні. Усього за один рік, який співпадає з періодом управління країною уряду Януковича, інвестиції з Кіпру зросли більш ніж у два рази. Ще в першому півріччі минулого року з Кіпру надійшло всього 480 мільйонів доларів, але вже в другій половині грошовий потік збільшився вдвічі. Зараз загальний обсяг «кіпрських» інвестицій перевищує 4,1 мільярди доларів.
Велика частина іноземних грошей в Україні - з Німеччини. ФРН посідає перше місце за обсягами інвестованих коштів. Але солідні 5,7 мільярда доларів досить оманні.
Так, Mittal Steel, що придбала "Криворіжсталь", зареєстрована в Німеччині. Тому 4,8 мільярди доларів, отримані Україною за реприватизацію гіганта, по суті є прямими інвестиціями в Україну з Німеччини. Якщо відняти ці мільярди із загальної суми німецьких інвестицій, вона виходить досить скромною. Динаміка німецьких інвестицій також залишає бажати кращого. За 2007 рік ФРН збільшила свою присутність в Україні всього на 100 мільйонів доларів.
Таким чином, Кіпр є безперечним лідером з більш ніж дворазовим відривом від найближчого свого переслідувача - Австрії. На думку експертів, за цим припливом капіталу стоять українські підприємці, яким вигідніше інвестувати в Україну через Кіпр - офшорну зону і країни-члена ЄС.
Екс-міністр економіки України Сергій Терьохін вважає, що у такий спосіб бізнесмени уникають оподатковування і виводять капітали з-під дії українського законодавства. "Це шкурні інтереси окремих бізнесменів", - говорить він. За його словами, при репатріації дивідендів з Кіпру податки в Україні не платяться, це дозволяє бізнесменам уникнути оподатковування, а потім представити ці гроші як інвестиційні кошти.
У свою чергу, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ганна Чередниченко в цілому динаміку інвестицій з Кіпру оцінює позитивно: "Збільшення обсягів і повернення капіталу свідчать про поліпшення інвестиційного клімату в країні". Навіть політична криза не віджахнула інвесторів. Бізнесмени впевнені в стабільності економіки країни і повертають капітали на батьківщину.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас