Ахмєтов вважає, що врятував Дніпроенерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахмєтов вважає, що врятував Дніпроенерго

Фондовий ринок
341
Донбаська паливно-енергетична компанія (ДТЕК) відкрито виступила інвестором санації ВАТ Дніпроенерго, а запропонована ДТЕК схема оздоровлення компанії, що включає проведення додаткової емісії з урахуванням збереження за державою контрольного пакета акцій, дозволила залучити в Дніпроенерго $400 млн і підвищити її капіталізацію з $490 млн до $1,5 млрд.
Заявив мажоритарний власник ДТЕК Ринат Ахмєтов.
"Що сьогодні говорять і пишуть про Дніпренерго? Що угода напівпрозора, невигідна для держави. Я хочу зрозуміти: відколи у світі участь у процедурі санації підприємства вважається непрозорою угодою? Відколи інвестор, що відкрито запропонував реальний, економічно обґрунтований вихід із затяжної кризи підприємства, обвинувачується в неринкових методах?" - відзначив Ахмєтов у коментарі щотижневику Дзеркало тижня, що опублікований у суботу 8 вересня.
Він нагадав, що Дніпронерго перебувало в процедурі банкрутства з 2001 року, а в січні 2008 року повинне було піти з молотка.
"За ці шість років стало зрозуміло, що без приватного капіталу Дніпренерго не видужати", - підкреслює Ахмєтов.
За його словами, у грудні 2006 року комітет кредиторів відкрито через центральні ЗМІ запропонував всім, хто бажає підготувати і представити свої пропозиції, і план ДТЕК був визнаний кращим.
Він пояснив зацікавленість ДТЕК в участі в санації Дніпроенерго тим, що їй уже належало 16% акцій енергокомпанії, а також тим, що Дніпренерго є великим споживачем вугілля, якого ДТЕК провадить 16 млн тонн щорічно.
Ахмєтов підкреслив, що пропозиція ДТЕК була визнана кращої, тому що включала погашення $200 млн боргів і передбачало ще $200 млн на розвиток підприємства, тоді як оцінка підприємства за біржовими котируваннями становила $490 млн.
"У грудні 2006 року ми запропонували $400 млн за 28% хворого підприємства з ринковою вартістю $490 млн. Що держава має сьогодні? - Контрольний пакет 50%+1 акція вже здорового підприємства з ринковою вартістю $1,5 млрд", - констатував власник ДТЕК.
Він висловив впевненість, що ринкова вартість енергокомпанії продовжить рости і якщо держава вирішить продати свою частку, то одержить понад $1 млрд.
"У цій угоді сьогодні виграли всі - насамперед, трудовий колектив, держава і ДТЕК. Програли тільки ті, хто протягом 6-ти років не запропонував альтернативні шляхи оздоровлення компанії і сподівався на дешевий розпродаж майна, а тепер виступають "захисниками" інтересів країни", - підсумував Ахмєтов.
Як повідомлялося, справа про банкрутство Дніпроенерго було порушено в грудні 2001 року. Господарський суд Запорізької області у вересні 2003 року затвердив реєстр кредиторів, що складає з 65 компаній та організацій. Загальна сума претензій, підтверджених судом, склала 1,39 млрд грн. Комітет кредиторів Дніпроенерго у листопаді 2003 року ініціював санацію компанії. Госпсуд Запорізької області в травні 2005 року затвердив план санації генкоманії, погоджений з основним акціонером союзу - Енергокомпанією України.
Збори акціонерів Дніпроенерго в рамках виконання плану санації 27 серпня цього року вирішило збільшити статутний капітал на 52,1% - до 149,186 млн грн шляхом проведення додаткової емісії, акції якої одержать вхідні в ДТЕК вугільні підприємства Павлоградвугілля і шахта Комсомолець Донбасу. У свою чергу вони передадуть Дніпроенерго права на ТОВ Інвестиційне спілка, забезпечене коштами в розмірі 1,052 млрд грн.
До моменту проведення зборів кіпрська компанія DTEK Holdings Limited сконцентрувала 15,2624% акцій Дніпроенерго і була його найбільшим недержавним акціонером. Після завершення допемісії та приєднання Інвестиційного спілки ДТЕК і DTEK Holdings Limited будуть контролювати близько 44,28% акцій Дніпроенерго, а частка НАК Енергетична компанія України скоротиться з 76,04% до 50%+1 акція.
Представники ТОВ Донбаська паливно-енергетична компанія вже одержали два місця в спостережній раді Дніпроенерго, DTEK Holdings Limited - одне, тоді як інші чотири - у НАК Енергетична компанія України і її представників.
Збори також вирішили викупити до 8,6915% акцій за ціною 1592,38 грн за акцію в акціонерів, які не голосували за проведення допемісії і приєднання Інвестиційне спілки до Дніпроенерго. Викуп буде провадитися до 28 вересня 2007 року. У той же час курс акцій Дніпроенерго в ПФТС за підсумками торгів 7 вересня становить 1960 грн за акцію.
Запропоновану схему санації покритикували низка професійних учасників ринку, на думку яких ціна, за якою ДТЕК, одержить акції Дніпроенерго, занижена. Крім того лідер блоку БЮТ Юлія Тимошенко заявила про можливості перегляду рішення про допемісії у випадку перемоги на парламентських виборах.
Дніпроенерго експлуатує Придніпровських, Криворізьких і Запорізьку ТЕС (25 енергоблоків потужністю від 150 Мвт до 800 Мвт) сумарною встановленою потужністю 8185 Мвт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас