Податкова залишила ПП без стахування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкова залишила ПП без стахування

Казна та Політика
571
Податкова адміністрація вважає, що страхові компанії не мають права співробітничати із приватними підприємцями (ПП), що сплачують єдиний податок.
Відомство офіційно роз'яснило це у своєму листі страхової компанії РОСНО Україна. Страховики, яким агенти-підприємці приносять 30% премій, з таким трактуванням законодавства не згодні і мають намір відстоювати свої інтереси в судовому порядку, а якщо буде потреба ініціювати зміни в законодавстві. Якщо це не вдасться зробити, уже в наступному році всі агенти-підприємці повинні будуть стати співробітниками страхових компаній або перемінити рід діяльності.
У листі Державної податкової адміністрації говориться, що частки підприємці не мають права займатися посередницькою діяльністю при страхуванні. У такий спосіб податкова відреагувала на обіг страховика в ДПАУ Автономної республіки Крим із проханням роз'яснити, яким чином обкладає податком діяльність ПП, що працюють страховими агентами.
Чиновники посилаються на указ президента №72798, відповідно до якого підприємці можуть сплачувати податки за спрощеною системою тільки в тому випадку, коли для годиться діяльності, яким вони займаються, місцевими радами за місцем реєстрації встановлена ставка єдиного податку. У противному випадку підстав для видачі свідоцтва про сплату єдиного податку немає. Податківці також посилаються на закон Про страхування, у якому говориться, що страхові агенти - "це фізичні особи, а не підприємці, на відміну від страхових брокерів", і юридичні особи, які є представниками страховика та діють у його інтересах за винагороду на підставі договору поручительства зі СК.
Лист викликав занепокоєння учасників ринку. За оцінками страховиків, ПП приносять ринку 30% страхових премій. Нагадаємо, за підсумками минулого року обсяг ринку склав 13,83 млрд грн. В одній СК може працювати від одного до декількох тисяч агентів. "Наші агенти, які продають дуже багато полісів,- всі "єдиноподатківці",- розповів голова правління СК Оранта Олег Спілка.- Якщо зростуть податки, інтерес до посередницької діяльності сильно впаде".
Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) уже звернулася в Міністерство юстиції із проханням роз'яснити, чи стосується указ президента діяльності страхових агентів. У ЛСОУ відзначають, що щорічне свідоцтво агенти повинні одержати до 15 грудня. "Тепер ПП не будуть реєструвати, і треба буде оформляти їх як співробітників страхової компанії,- пояснив співробітник ЛСОУ, що побажав залишитися неназваним.- І якщо це буде їх основним місцем роботи, то компанії треба платити 47% від його зарплати, якщо не основним - 34%. А це набагато більше, ніж фіксовані 200 гривень на місяць із приватного підприємця". Це, у свою чергу, вплине на витрати страхової компанії і суму комісійної винагороди для страхового агента.
Учасники ринку готові заперечувати дії податкової в суді.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас