Заміський іноземний будиночок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заміський іноземний будиночок

Кредит&Депозит
1054
Чим частіше говорять про те, що ціни на житло в Україні давно перевищують європейські, тим нав’язливішою стає ідея мати хоча б невелику квартирку або будиночок за кордоном.
Зрозуміло, що ті, хто бажав і міг обзавестися додатковим "дахом над головою" де-небудь у Старому Світі, вже давно це зробили. А що робити тим, у кого власних коштів не вистачає, але мати закордонну дачу все-таки хочеться? Наскільки реально рядовому українцю взяти кредит - в Україні або за рубежем - для покупки іноземної нерухомості?
Для початку хотілося б підкріпити мрії про морський бриз і терасу з видом на Середземне море конкретними цифрами. Для прикладу, середня вартість квадратного метра двокімнатної квартири в центрі Ялти на вторинному ринку складає сьогодні 2600 дол. і більше, на первинному - від 1300 до 4000 дол. Разом з тим, якщо взяти вартість одного "квадрату" в окремих житлових комплексах, розташованих на ексклюзивних паркових територіях або в центральній частині міста Ялти, з високим відсотком будівельної готовності, з убудованою інфраструктурою й окремою охоронюваною територією, то ціна "дотягне" до 7000 дол. за квадрат.
Тим часом у Каталонії (Іспанія), а також в інших прибережних городках невелику однокімнатну квартиру можна купити за 75 тис. євро, з видом на море - на 10 тис. євро дорожче. Двокімнатну - від 90 тис. євро та вище, трикімнатну - від 100 тис. євро. Але це в Барселоні й у прибережних городках. Якщо ж від'їхати від моря на 20-30 км, то ціни на порядок нижче. Будівництво нового житла обійдеться на 10-15% дешевше.
Купити затишне "гніздечко" можна й на Кіпрі. Квартира від 50 кв. м буде коштувати приблизно 120-140 тис. дол., пентхаус від 130 кв. м - 300 тис. дол. При цьому не можна не відзначити, що тут усе розраховано на людей, які хочуть купити квартиру й відразу в неї вселитися. Тому ціна житла включає повну його ремонт за євростандартом із частковим меблюванням - готовою кухнею та убудованими шафами.
Зрештою, відмінний вибір за прийнятну ціну можна зробити й у Болгарії, отримавши можливість любуватися з дитинства знайомим Чорним морем. Квартири в споруджуваними російськими компаніями будинках у Болгарії пропонуються в середньому від 650 до 900 євро за кв. м. На вторинному ринку 2-спальні апартаменти площею 85 квадратних метрів можна купити всього за 78 тис. євро. Загалом, як не крути, але Україна дала фору багатьом курортним містам Європи.
Уже давно стало звичним чути про те, що закордонні банки готові надавати іпотечне кредитування іноземцям під 3-6% річних на 15 і більше років. Однак є чи можливість оформити кредитний договір на покупку закордонної нерухомості в Україні, щоб не зазнавати ніяких бар'єрів (психологічних, мовних й ін.), залишившись один на один з незнайомим банком у незнайомій країні?
Як виявилося, на сьогоднішній день така практика поки ще не дістала широкого поширення в Україні. Видача іпотечного кредиту під заставу закордонної нерухомості скрутна та дорога, стверджують в "Приватбанку". Набагато простіше клієнту отримати кредит у банку наявними під заставу наявних в Україні активів і використовувати кошти на покупку закордонної нерухомості.
Не знали дотепер прикладів іпотечного кредитування покупки нерухомості за рубежем й у банку "БІГ Енергія". "Нашим співгромадянам значно вигідніше брати кредит у країні, де він купує нерухомість. Там і ставки нижче, і процедура простіше. Іпотека там - це мінімум документів і чіткий механізм, всі деталі якого налагоджені. Наприклад, в Іспанії банки дають кредит, що складає 70%, а іноді й 100% вартості житла. Заставою стає здобуваєма нерухомість. Весь процес оформлення займає півмісяця або трохи довше", - говорить головний економіст кредитного управління банку "БІГ Енергія" Віра Панченко.
Однак, за її словами, у покупці житла за кордоном є і свої мінуси, про які не варто забувати. Зокрема, нерухомість за рубежем не прискорить процес одержання громадянства в розвинених країнах, та й візовий режим може перешкодити тривалому перебуванню в новопридбаному будинку. При цьому навряд чи варто сподіватися, що ситуація зміниться найближчим часом.
В Україні, як, втім, і в Росії, є присутнім недовіра між банком і позичальником. "Потрібен великий список документів, довга процедура, високі ставки. І для цього, на жаль, є підстави, оскільки окремі фізичні особи періодично "забувають" сплачувати відсотки. Безумовно, є схеми рішення цієї проблем - наприклад, поручитель за допомогою банку може отримати валютний кредит і погасити заборгованість особи, за яке він у свій час поручився. Але однаково ризики великі, а при кредитуванні покупки нерухомості за рубежем вони ще більше", - говорить Панченко.
Виходить, що якщо ви хочете купити собі будиночок, наприклад, у Туреччині, ви можете розраховувати тільки на наявні у вас кошти або закласти нерухомість на території України. Поки ж в Україні набирає оберти інша практика - кредитування наших співгромадян, що проживають за кордоном, на придбання нерухомості в Україні.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас