Іноземці купують кожен третій об’єкт нерухомості у Хорватії: які країни лідирують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці купують кожен третій об’єкт нерухомості у Хорватії: які країни лідирують

Нерухомість
2271
Іноземці купують кожен третій об’єкт нерухомості у Хорватії: які країни лідирують
Іноземці купують кожен третій об’єкт нерухомості у Хорватії: які країни лідирують
За останні п’ять років ціни за нерухомість у Хорватії зросли на 62%, а орендні ставки на 18%. Найчастіше житло купують іноземці.
Про це повідомляє HRT з посиланням на дані Eurostat.
Zadarski list пише, що в першому кварталі 2024 року спостерігалося значне зростання іноземних інвестицій. За попередніми даними Хорватського національного банку, обсяг подібних вкладень становив 1,024 млрд євро, а в січні-червні 2023-го було 460,2 млн євро. Якщо подібні тенденції зберігатимуться, то до грудня Хорватія може перевершити рекордні показники 2021 року, коли іноземці вклали 9 млрд євро.

Хто купує нерухомість у Хорватії

  • лідирують за обсягом вкладень громадяни Нідерландів — 320 млн євро;
  • Італія — 125,2 млн євро;
  • Австрія — 113 млн євро;
  • Словенія — 109,2 млн євро;
  • Люксембург — 108,5 млн євро;
  • Швеція — 78 млн євро;
  • Бахрейн — 35,7 млн євро;
  • Німеччина — 14,7 млн євро;
  • Боснія та Герцеговина — 14,5 млн євро;
  • США — 13,8 млн.

Куди ще інвестують іноземці в Хорватії

Серед найбільш популярних напрямів для інвестицій відзначено сферу фінансових послуг — зафіксовано зростання з 99,8 млн євро до 380 млн євро.
Друге місце за обсягами зайняв фармацевтичний сектор — 252 млн євро, хоча раніше ця галузь не входила навіть у ТОП-5 привабливих для іноземців напрямків.

Читайте також: Скільки коштує життя в Хорватії

Зросли й показники з інвестицій у нерухомість — у першому кварталі 2023 року покупці з інших держав уклали у Хорватії угоди на 40,6 млн євро, а протягом такого ж періоду 2024-го — на 104,5 млн. Рекордний показник щодо цього напряму вкладення коштів відзначено за підсумками 2022 року — 907 млн ​​євро, а 2023-го спостерігалося зниження до 570 млн євро.
Загалом попит на ринку нерухомості падає, як зазначив президент Асоціації бізнесу у сфері нерухомості Дубравко Ранілович. Даються взнаки надто висока вартість і високі відсоткові ставки. Причому уповільнення не вплинуло на ціни, які продовжують зростати. Тенденції країни відрізняються від середніх значень щодо Єврозони. Там ціни почали знижуватися, а в Хорватії у річному значенні зафіксовано підвищення близько 9,5%.

Довідка Finance.ua:

  • Хорватія має гостру потребу в іноземних працівниках. Однак далеко не всі з них підходять на ті вакансії, які відкривають місцеві підприємці. Порівняно з іншими країнами Європейського Союзу, зарплати в Хорватії не дуже високі. З 1 січня 2024 року мінімальна заробітна зросла і зараз становить 840 євро на місяць;
  • Словенська залізниця запустила цікавий і недорогий маршрут потягом через 3 країни живописними місцями. Подорож ледве вплине на ваш бюджет, оскільки квитки починаються від 8 євро в один бік. Нова залізнична лінія сполучає Італію, Словенію та Хорватію.

Страхування для поїздки в Хорватію ✍️

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас