Хто буде здійснювати перевірку листків непрацездатності — законопроєкт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто буде здійснювати перевірку листків непрацездатності — законопроєкт

Казна та Політика
120
Хто буде здійснювати перевірку листків непрацездатності — законопроєкт
Хто буде здійснювати перевірку листків непрацездатності — законопроєкт
Перевірку обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності проводитимуть посадові особи органів Пенсійного фонду із залученням уповноважених лікарів в разі потреби перевірки медичних висновків про непрацездатність.
Про це йдеться в законопроєкті Кабміну № 11 418, який рекомендував прийняти за основу Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики.
Законопроєктом пропонується:
  • визначити осіб, уповноважених на проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, зокрема це посадові особи органів Пенсійного фонду України із залученням уповноважених лікарів в разі необхідності перевірки медичних висновків про тимчасову непрацездатність;
  • передбачити відповідальність лікарів за формування необґрунтованих медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких створюється листок непрацездатності;
  • ввести на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування видачу листка непрацездатності в паперовій формі, який є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також вагітності та пологах.
Отже, саме листки непрацездатності у паперовій формі будуть підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах.
У разі видачі листка непрацездатності у паперовій формі для особи, яка працює за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно із провадженням підприємницької чи іншої діяльності, підставою для призначення допомоги є копія листка непрацездатності у паперовій формі, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.
Для застрахованих осіб, які одночасно провадять підприємницьку та іншу діяльність і не працюють на умовах трудового договору (контракту), копію паперового листка непрацездатності засвідчує заклад охорони здоров’я, який його видає.
В свою чергу, Пенсійний фонд вважає, що проект потребує уточнення у частині доповнення переліку лікарів, які несуть відповідальність за створення необґрунтованого медичного висновку про тимчасову непрацездатність, лікарями, які працюють у фізичних осіб — підприємців, які провадять господарську діяльність з медичної практики.
Слід зазначити, що на сьогодні відповідно до Закону № 1105 листки непрацездатності формуються програмними засобами електронного реєстру листків непрацездатності.
Порядком видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженим наказом МОЗ від 17 червня 2021 року № 1234 «Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності», визначено механізми видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас