Готуємось до пенсії замолоду — чому це важливо та у що вкладатись? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Готуємось до пенсії замолоду — чому це важливо та у що вкладатись?

Особисті фінанси
757
Готуємось до пенсії замолоду — чому це важливо та у що вкладатись?
Можна сприйняти цю тему як жарт, але це не так. Насправді якщо поглянути на те, скільки наразі отримують наші пенсіонери, поволі починаємо замислюватись — а може, взагалі до скону працювати? Звісно, все ще може змінитись. Проте проаналізувати чітку тенденцію змін складно. Адже держава може ухвалити рішення як щодо збільшення пенсій, так і до їхнього анулювання. Ми всі сподіваємось, що Україна стане супердержавою, де відкладення зарплати впродовж декількох років зможе гарантувати пристойну старість. Та є певні дуже розвинуті країни, де поняття пенсії доволі умовне. До цього списку увійшли Китай та США. У Штатах надання вікової пенсії існує для близько 13% населення взагалі. В Україні теж блукала думка про те, щоб створити накопичувальну систему, де працівники відкладають кошти на певний рахунок, який стане для них доступним після виходу на пенсію. А про всі деталі, куди та чому варто відкладати — читайте далі.

Чому варто відкладати на пенсію вже зараз?

Усім нам здається, що до старості дуже довго і нема сенсу зараз про це турбуватись. Але ми пропонуємо причини, які можуть запевнити вас в протилежному.
1. Демографічні тенденції. Тривалість життя росте. Попри стихійні лиха, повномасштабне вторгнення і наслідки для людей після завершення війни — життя все одно стало якіснішим, ніж було ще в радянському союзі. Це означає, що люди живуть довше, а отже, необхідно більше коштів для забезпечення себе на пенсії. Крім того, певні захворювання, які раніше були фатальними, наразі лікуються значно краще та простіше.
2. Зміни в пенсійній системі. У багатьох країнах спостерігається зміна пенсійної політики, спрямована на зниження фінансового навантаження на державу. Збільшення пенсійного віку, скорочення пенсійних виплат або зміни в системі накопичення пенсійних коштів — усе це відбувається регулярно. Тому не можна покладатися виключно на державну пенсію і важливо самостійно формувати додаткові кошти на старість.
3. Інфляція. З кожним роком вартість життя зростає через інфляцію. Гроші, які здаються достатніми сьогодні, можуть виявитися недостатніми через кілька десятиліть. Тому необхідно враховувати інфляцію під час планування фінансів на пенсію.
4. Економічна нестабільність. Ніхто не може гарантувати стабільність економічної ситуації в майбутньому. Економічні кризи та рецесії можуть вплинути на дохід і накопичення, тому важливо мати фінансову подушку безпеки на випадок непередбачених обставин.

Скільки відкладати щомісяця?

Розмір щомісячних накопичень на пенсію залежить від ваших фінансових можливостей, життєвих обставин і цілей на майбутнє. Однак експерти часто рекомендують відкладати від 10% до 15% свого щомісячного доходу на пенсію. Якщо почати відкладати рано, це дасть вам змогу накопичити більшу суму коштом зростання вкладень.
Наприклад, якщо ваш щомісячний дохід становить 30 000 грн, то рекомендована сума для відкладання на пенсію складе від 3000 до 4500 грн на місяць.

Навіщо дбати про свою старість?

Це турбота про власний добробут і незалежність у майбутньому. Відкладаючи кошти на пенсію, ви забезпечуєте собі можливість продовжувати жити комфортно і без фінансових турбот і в старості. Також це можливість зберегти фінансову незалежність і контроль над своїм життям навіть після завершення трудової діяльності.
Крім того, це турбота й про близьких. Ви можете забезпечити фінансову підтримку родині в разі вашої відсутності або нездатності працювати. Насамкінець, це піклування про власне майбутнє та забезпечення стабільності й комфорту на старості.

Як відкладати на пенсію — міняти валюту чи вчитись інвестуванню?

В обидвох варіантів є плюси та мінуси. Розгляньмо їх.

Відкладання у валюту

Переваги
  • Безпека. Вкладаючи кошти у валюту, ви зазвичай не піддаєте свої гроші високому рівню ризику, як у випадку з інвестуванням в акції або фонди.
  • Ліквідність. Гроші, що зберігаються у валюті, доступні для вилучення в будь-який час, без необхідності чекати терміну інвестування.
  • Простота. Процес відкладання у валюту зазвичай простіший і зрозуміліший, не вимагає спеціалізованих знань або досвіду.
Недоліки
  • Низькі доходи. Вкладення у валюту зазвичай не забезпечує високих доходів, особливо враховуючи інфляцію, яка може «з'їдати» ваші заощадження.
  • Ризики валютних коливань. Курси валют не константні, що може вплинути на вартість ваших накопичень, особливо якщо ви вкладаєте в іноземну валюту.

Інвестування

Переваги
  • Потенційно високі доходи. Інвестування в акції, облігації, фонди або інші активи принесе більше прибутку, ніж зберігання коштів у валюті.
  • Захист від інфляції.
  • Диверсифікація портфеля. Інвестування в різні активи дає змогу знизити ризики та збільшити ймовірність отримання стабільного доходу з плином часу.
Недоліки
  • Ризик втрати. Інвестування завжди пов’язане з ризиком втрати коштів. Ринки можуть коливатися, і ви можете втратити частину або навіть усі ваші інвестиції.
  • Необхідність знань. Потрібно вчитись, і знання потрібно оновлювати, щоб знати всі тренди ринку.
  • Може минути багато часу. Інвестування вимагає часу на дослідження і моніторинг ваших інвестицій.
Як підсумок, інвестування зазвичай підходить тим, хто розглядає поступовий приріст доходу через складні проценти. Водночас це підійде тим, хто може та хоче ризикувати, а також регулярно навчатись та відстежувати прогрес на біржах.
Однак, якщо ваша мета — збереження капіталу і мінімізація ризику, ваш варіант — валюта.
За матеріалами:
CreditPlus
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас