Чому НБУ планує обмеження на перекази між картками фізичних осіб — пояснення ЦЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому НБУ планує обмеження на перекази між картками фізичних осіб — пояснення ЦЕС

Фінтех і Картки
938
Чому НБУ планує обмеження на перекази між картками фізичних осіб — пояснення ЦЕС
Чому НБУ планує обмеження на перекази між картками фізичних осіб — пояснення ЦЕС
Про обмеження переказів з картки на картку на місяць сумою до 100 000 грн стало відомо ще у травні цього року. Такі рамки мають ускладнити тіньові платежі, несплату податків та злочинну діяльність.
Про це розповів старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.
«Після того як істотно обмежили схеми по міскодингу, почала зростати активність схем з використанням „дропів“ 一 це клієнти банків, посередники, яких можна в будь-який момент використати для відмивання коштів з незаконної діяльності. Обсяги таких транзакцій вимірюються сотнями мільярдів гривень», 一 коментує Гайдай.

Читайте також: Обмеження банківських переказів від НБУ: як це вплине на економіку

Обмеження стосуватимуться лише переказів з карти на карту. Переказів по IBAN через систему електронних платежів це не зачепить.
В остаточному рішенні Нацбанк має запропонувати виключення для фізосіб, які можуть повністю підтвердити свої доходи. Так само будуть критерії, щоб визначити волонтерів.
«Якщо ти можеш показати, що у тебе зарплата або дохід від бізнесу вище 100 000 грн в місяць, ти можеш без обмежень далі проводити такі перекази», — наголошує експерт.

Читайте також: Способи, як швидко та вигідно відправити або отримати гроші у 2024 році

За його словами, цей крок ускладнить схеми шахраям, але не вирішить проблему повністю.
«Ймовірно, ми будемо бачити радикальніші кроки не тільки на стороні Нацбанку, а й у вигляді змін до законодавства. Наприклад, зобов’язати банки ретельно підходити до відкриття рахунків, або перевірки офіційних доходів клієнтів, для того, щоб були детальнішими з обмеженнями», 一 додав Гайдай.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України до кінця тижня планує фіналізувати рішення щодо обмеження p2p-переказів для фізичних осіб для боротьби зі схемами «дропів»;
  • Андрій Котюжинський, директор Департаменту інтегрованого нагляду за банками НБУ, раніше пояснював, що наразі мова виключно про обмеження вихідних платежів. Ліміт становитиме до 100 тис. грн на кожного клієнта одного банку на місяць. Обмежувати рахунки клієнтів на прийом p2p-платежів та по їх кількості Нацбанк поки не планує;
  • банки не обмежуватимуть волонтерів лімітом 100 000 грн для вихідних платежів з картки на картку, якщо вони відповідатимуть щонайменше двом з п’яти критеріїв, які будуть прописані у постанові Національного банку про обмеження. У відповідності до виконання цих критеріїв банки зможуть робити виключення для клієнтів-волонтерів.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас