Чому Нацбанк планує обмежити тільки вихідні перекази між картками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Нацбанк планує обмежити тільки вихідні перекази між картками

Фінтех і Картки
721
Чому Нацбанк планує обмежити тільки вихідні перекази між картками
Чому Нацбанк планує обмежити тільки вихідні перекази між картками
Нацбанк нарешті визначився з механізмом обмеження p2p-переказів між банківськими картками для боротьби з «дропами». Правління НБУ може розглянути проєкт постанови вже до кінця поточного тижня.
Про розповів у коментарі The Page Андрій Котюжинський, директор Департаменту інтегрованого нагляду за банками НБУ.
За його словами, наразі мова виключно про обмеження вихідних платежів. Ліміт становитиме до 100 тис. грн на кожного клієнта одного банку на місяць. Обмежувати рахунки клієнтів на прийом p2p-платежів та по їх кількості Нацбанк поки не планує.
Для цього треба спочатку «виокремити волонтерів», пояснив Котюжинський. Якщо поставити зараз обмеження на вхідні перекази, то в системі почнуть світитися червоним імена всіх, хто організовує будь-які збори на картку. Та сама історія і з кількістю вхідних переказів.

Як та хто визначатиме волонтерів

На жаль, наразі ані у НБУ, ані у правоохоронних органів немає механізму, як саме і хто мусить визначати, волонтер або «дроповод» відкриває рахунок. Поведінка пересічного «дропа» часто нагадує поведінку волонтера. Саме через таку мімікрію виникає ціла низка ускладнень.
«На математичному рівні вони [волонтери та організатори «дроп"-схем] поводяться однаково», — зауважив Андрій Котюжинський.
Точно не йдеться і про створення централізованого міжбанківського реєстру волонтерів. Нацбанк проти такої ідеї із міркувань безпеки. Дійсно, під час війни мати централізований реєстр навіть напіввідкритого типу з персональними даними та банківськими рахунками багатьох людей небезпечно. В держреєстр волонтерів через забюрократизованість увійшла дуже невелика їхня частина, тому він навряд чи допоможе.
За словами директора департаменту, Нацбанк планує надати банкам повноваження у власних внутрішніх документах визначити правила ідентифікації волонтерів.
І тільки після того, як більшість активних банків розроблять та протестують такі правила, можна повертатися до обговорення того, як обмежувати кількість вихідних або суму вхідних переказів на картки.

Як НБУ та великі банки ведуть війну з «дропами»

За рік НБУ вже закрив близько 80 тис. рахунків «дропів» у двох найпопулярніших роздрібних банках України. Про це Андрій Котюжинський повідомив на засіданні парламентської ТСК у вівторок, 13 серпня 2024 року.
Ба більше, за допомогою фінмоніторингу та банківських обмежень держава значно ускладнила життя «дроповодів». Вести схеми стало набагато дорожче.
Якщо раніше через середній рахунок-«дроп» до блокування банком встигали провести по 300−500 тисяч, а іноді до 1−2 млн грн за пару місяців, то зараз і картки живуть менше, і суми впали на порядок.
Коли банки почнуть обмежувать вихідні p2p-перекази, схеми з «дропами» мають подорожчати ще у кілька разів.
За даними Нацбанку, роздрібні платежі за картками в Україні сьогодні сягають близько 300 млрд грн. P2p-перекази між фізичними особами трохи менші — 265 млрд грн на місяць.

Способи, як швидко та вигідно відправити або отримати гроші у 2024 році 💳

За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас