Болгарія та Румунія стануть частинами Шенгенської зони: що це означає для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія та Румунія стануть частинами Шенгенської зони: що це означає для українців

Особисті фінанси
1034
Болгарія та Румунія стануть частинами Шенгенської зони: що це означає для українців
Болгарія та Румунія стануть частинами Шенгенської зони: що це означає для українців
З 1 березня Болгарія та Румунія стануть частинами Шенгенської зони. Для громадян України це приєднання означатиме скорочення максимальної тривалості перебування без віз у цих країнах.
Про це пише 24 Канал з посиланням на European Commission.
Чоловіки віком до 18 років та понад 60 років, а також ті, хто не підлягає призову у зв’язку зі своїм станом здоров’я і не вчинив тяжкого злочину, можуть виїжджати з країни відповідно до правил чинного законодавства. Однак умови виїзду за кордон можуть змінитися вже з 1 березня.

Що зміниться для українців

Починаючи з 1 березня Болгарія та Румунія стають частинами Шенгенської зони, що означає вільний перетин морських та повітряних кордонів з іншими країнами цієї зони.
Попри це, обговорення про спрощення контролю на сухопутних кордонах буде тривати у 2024 році, зазначають представники Єврокомісії.
Для українців це приєднання означатиме скорочення дозволеного періоду перебування без візи в Болгарії та Румунії, включно з 90 додатковими днями, які були доступні до 1 березня 2024 року для тих, хто не звертався за тимчасовим захистом до державних установ.
Нагадаємо, 1 січня 2023 року Хорватія стала 27 країною Шенгенської зони. З цього дня на кордонах між Хорватією та іншими країнами-членами Шенгенської угоди буде скасовано прикордонні та митні перевірки для людей, які перетинають кордон автомобільним, залізничним або водним транспортом.
Нова система в'їзду в ЄС, яка передбачає посилений контроль на кордонах Шенгенської зони, може запрацювати з 6 жовтня 2024 року. Це стосуватиметься всіх громадян третіх країн.
Якщо ви плануєте їхати за кордон на власній автівці, то варто заздалегідь потурбуватись про наявність Зеленої картки. Поліс працює як автоцивілка, тільки за кордоном. На Finance.ua можна оформити поліс онлайн за 3 хвилини і не переплачувати на кордоні:

Оформити Зелену картку 🚗

За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас