Межбанк: НБУ придется снова весь день тушить валютные пожары на рынке — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Межбанк: НБУ придется снова весь день тушить валютные пожары на рынке

Валюта
1370
2 лютого 2021 року Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вдалося поставити крапку в тривалій боротьбі за відновлення контролю над ПАТ «Златобанк». Тим самим один із найбільших зомбі-банків, всупереч шаленій протидії колишніх власників, повернувся у правову площину.
Про це повідомляє пресслужба ФГВФО.
«Для нас це беззаперечна перемога. Взяттям під контроль ПАТ «Златобанк» Фонд не тільки де-юре, а і де-факто зможе продовжувати процедуру ліквідації, що дасть можливість реалізувати та виконати основні завдання Фонду і забезпечити захист кредиторів банку, — сказав Владислав Кадиров, директор департаменту правового забезпечення Фонду.
Майже два роки «Златобанк» перебував у статусі «зомбі-банку»: колишні акціонери у судовому порядку домоглися оскарження рішень про визнання банку неплатоспроможним і тим самим заблокували процедуру його ліквідації. Фонд був змушений зупинити розрахунки із вкладниками та кредиторами банку.
На цьому колишні власники банку не зупинилися. І у липні 2019 року внесли зміни до Єдиного державного реєстру, перейменувавши банк на ПАТ «Злато» та змінивши місцезнаходження юрособи. Ще одним кроком стала спроба розпочати процедуру банкрутства банку відповідно до норм Кодексу про банкрутство, який жодним чином не регламентує банкрутство банків.
Такі дії, вочевидь, були спробою колишніх акціонерів уникнути можливого покарання за доведення банку до банкрутства та нанесення збитків кредиторам банку. Нагадаємо, тільки у рамках виплати гарантованого відшкодування вкладниками ПАТ «Златобанк» було отримано понад 826 млн грн, а загальна сума акцептованих вимог кредиторів становить 6 877,3 млн грн.
Результатом численних судових спорів, ініційованих та виграних Фондом, стало відновлення статусу-кво: здійснену перереєстрацію визнано незаконною, справу про банкрутство закрито, використовуючи норми Закону України № 590 (так званого «банківського закону») у Держреєстрі у позасудовому порядку поновлено запис про здійснення ліквідації банку уповноваженою особою Фонду.
«Поновлення контролю Фонду гарантування над ПАТ „Златобанк“ відбулося всупереч шаленій протидії власників банків. Незважаючи на все, Фонд домігся перегляду судових рішень щодо банкрутства та перейменування банку. Усі наші позови були задоволені. На сьогодні ми проводимо інвентаризацію активів банку, для того щоб поновити задоволення вимог кредиторів шляхом продажу активів. Крім того, якщо у результаті інвентаризації буде виявлено факти виведення активів банку, ми будемо порушувати справи щодо відшкодування шкоди, нанесеної кредиторам банку за час, як було втрачено над ним контроль», — сказав Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду.
Таким чином, на сьогодні у статусі зомбі-банків залишаються три фінустанови: ПАТ «УкрІнБанк», ПАТ «КСГ Банк» та ПАТ «Капітал». Фонд вчергове звертається до посадових осіб цих фінустанов з вимогою виконати норми Закону України, передати в повному обсязі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб печатки і штампи, матеріальні та інші цінності, бухгалтерську та іншу документацію банку в паперовому та електронному вигляді.
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас