Межбанк: валюту снова лихорадит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Межбанк: валюту снова лихорадит

Валюта
1045
Виявляється, квантові комп’ютери можуть коштувати досить дешево. Якщо система D-Wave з 50 кубітами коштує від $10 млн і займає об’єм житлової кімнати, то створені китайською компанією SpinQ Technology з Шеньчженя квантові системи займають на столі мінімум місця і коштують $5000. На жаль, але це не диво і не революція, хоча своя ніша у запропонованих систем є, і вона ніким не зайнята.
Комп’ютер SpinQ оперує лише двома кубітами і для зломів кодів або суперрозрахунків він непридатний. Але тим не менше це — відмінне рішення для шкіл і коледжів, адже комп’ютер все одно може виконувати прості квантові алгоритми. На ньому можна навчитися або хоча б зрозуміти, як працюють квантові обчислювачі, а для когось це стане входом в світ «дорослих» квантових систем, фахівців для яких, скажемо прямо, поки не так багато.
Перші двокубітні квантові системи SpinQ Gemini компанія почала поставляти торік. Вони були запропоновані для навчальних закладів Канади, Китаю і Тайваню. Але ціна питання виявилася висока — близько $50 тис. До того ж на шляху їх широкого поширення стала і чимала вага пристрою, яка досягала 55 кг.
Межбанк: валюту снова лихорадит
Зате після доопрацювання проекту компанія змогла створити дуже компактну установку зі значно зниженою вагою і вартістю $5000. Початок поставок новинки очікується в четвертому кварталі поточного року. Як і перша система, полегшений «квантовий» десктоп орієнтований на старшокласників і учнів коледжів.
Межбанк: валюту снова лихорадит
В основі квантового комп’ютера SpinQ лежить давно задіяний в медицині ефект ядерного магнітного резонансу. Опромінення радіочастотним випромінюванням певних речовин змінює напрямок спінів атомів речовини і цюе зміну можна вловити. Інакше кажучи, прилад дозволяє маніпулювати спіинами атомів в молекулах і дозволяє сусіднім атомам взаємодіяти один з одним — бути зв’язаними. Для управління спінами (кубітами) система SpinQ підключається до звичайного комп’ютера, який інтерпретує математичний алгоритм в квантовий і повертає результат взаємодії кубітів.
Саме відмова від надпровідних електромагнітів і охолодження дозволила створити настільки маленьку квантову систему, яка не більша від сучасного системного блоку. На жаль, система, швидше за все, не зможе оперувати великим числом кубітів, ніж два. Але її мета, повторимо, не продуктивність, а навчання.
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас