Курс наличного доллара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс наличного доллара

Валюта
385
Останнім часом у зверненнях громадян до Управління Держпраці збільшилася кількість питань щодо звільнення працівників у разі скорочення чисельності або штату. Такі питання ставлять як працівники, так і роботодавці.
Про це розповіли у відомстві.
Коли можливе звільнення? Відповідно до Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності, можуть бути розірвані роботодавцем, зокрема, у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, скорочення чисельності або штату працівників. Таке звільнення допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Отримати гроші до зарплати 💸

Переважне право залишитися на роботі при скороченні мають працівники з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці. Якщо умови продуктивності праці і кваліфікації працівників рівні, перевага в залишенні на роботі надається працівникам, що підпадають під категорії, перелічені в ст. 42 КЗпП.
Курс наличного доллара
Для проведення скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці роботодавець зобов`язаний:
  • обґрунтувати необхідність скорочення штату та звільнення;
  • скласти і затвердити новий штатний розпис, до якого не заносяться посади, які скорочено;
  • попередити працівників, посади яких скорочуються, персонально про наступне звільнення не пізніше ніж за два місяці;
  • одночасно з попередженням про звільнення за скороченням штату запропонувати працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві. За відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві працівник, за своїм розсудом, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно;
  • повідомити державну службу зайнятості про наступне вивільнення працівників із зазначенням їх професій, спеціальності, кваліфікації та розміру оплати праці;
  • отримати згоду профспілкового комітету на звільнення працівника;
  • після закінчення двомісячного попереджувального строку видати наказ про звільнення.
Крім того, роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку, копію наказу про звільнення з роботи і провести з ним розрахунок у встановлені законом строки.
А що із зарплатою? У день звільнення роботодавець має виплатити працівникові всі суми, що належать йому від підприємства (заробітну плату, вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку, компенсацію за невикористану відпустку). Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, роботодавець повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.
У разі незаконного вивільнення з роботи працівник має беззаперечне право звернутися з заявою про вирішення трудового спору до суду у місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас