Забудовників допускатимуть до участі у «єОселі» і «єВідновлення» за певних умов: Шуляк розповіла про зміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовників допускатимуть до участі у «єОселі» і «єВідновлення» за певних умов: Шуляк розповіла про зміни

Нерухомість
363
Забудовників допускатимуть до участі у «єОселі» і «єВідновлення» за певних умов: Шуляк розповіла про зміни
Забудовників допускатимуть до участі у «єОселі» і «єВідновлення» за певних умов: Шуляк розповіла про зміни, Фото: Getty Images
Забудовників, які планують брати участь у програмі «єВідновлення» та «єОселя», планують зобов’язати реєструвати спеціальні майнові права у Державному Реєстрі речових прав.
Про це заявила голова комітету ВР ​​з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, очільниця партії «Слуга народу» Олена Шуляк.

Для чого це необхідно

Це допоможе додатково захистити інвесторів та покупців на первинному ринку нерухомості.
Держава має переконатись, що беручи участь у «єВідновленні» та «єОселі», громадяни не стануть жертвами недобросовісних забудовників та шахрайських схем, відтак додатковою гарантією має стати обов’язкова реєстрація спеціального майнового права по тих об'єктах, що мають стати учасниками цих фінансових програм.

Як діяти девелоперам

За словами Шуляк, на сьогодні вже є банки, які надають кредити інвесторам за пільговими ставками за наявності зареєстрованого спеціального майнового права на майбутні квартири.
Важливо також сформувати чіткий механізм, як діяти девелоперам, чиї об'єкти вже будуються і дозволи на які отримані до набуття чинності закону про реєстрацію спеціального майнового права.
«Ми будемо прагнути до того, щоб держава фінансувала за своїми програмами лише ті об'єкти, які мають зареєстровані спеціальні майнові права. Якщо ти працюєш на первинному ринку, обійти реєстрацію майбутніх об'єктів нерухомості буде неможливо. Як і продавати житло, яке не зареєстроване в Державному Реєстрі речових прав», — зазначила голова профільного комітету.

Довідка Finance.ua:

  • наприкінці жовтня 2023 року в Україні запрацював механізм реєстрації спеціальних майнових прав на майбутні об'єкти нерухомості в Державному реєстрі речових прав, передбачений законопроєктом № 5091, який Верховна Рада прийняла у серпні 2022 року;
  • за перший місяць 2024 року 575 українських родин взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя на 1 млрд грн. Від початку дії програми кредити вже отримали 6 900 родин на загальну суму 10,4 млрд грн.

Зміни в програмі єОселя: хто та яке житло може придбати 🏠

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас