Як зміниться курс валют: Invest Talk Summit — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміниться курс валют: Invest Talk Summit

Валюта
1110
Як зміниться курс валют: Invest Talk Summit
Як зміниться курс валют: Invest Talk Summit
Офіційний курс до кінця поточного року зміниться з поточного показника 36,56 грн/дол. у бік збільшення.
Про це йдеться в прогнозі Capital Times, який під час Invest Talk Summit презентував директор з інвестицій та голова департаменту R&D компанії Артем Щербина.
На курс валют впливатимуть три фактори: регуляція НБУ, економічний розвиток і план відновлення.
«У нас зараз є режим фіксованого обмінного курсу. Для поточної ситуації - це добре. Дуже висока облікова ставка — 25%. Для тих, хто заробляє на ОВДП або кладе гроші на депозит, мабуть, нормально, але для бізнесу 25% - це тягар. Також маємо обмеження на купівлю готівкової валюти та продаж безготівкової валюти лише за офіційним курсом.
Ще є максимальна заборона виводу капіталу за кордон як фізичних, так і юридичних осіб — переказати напряму кошти ми не можемо. По суті, у нас заблоковані SWIFT і SEPA, хоча певні механізми переказів є. Окрім того, юридичним особам заборонено обслуговувати свої боргові зобов’язання перед іноземними кредиторами", — нагадав Щербина.
Утім, за його словами, у III-IV кварталі 2023 року можлива валютна лібералізація від Національного банку. Зокрема, юридичним особам нададуть можливість обслуговувати свої зобов’язання в валюті, через що можна буде залучати капітал ззовні.
«Зараз багато хто готовий фінансувати великі проєкти в Україні, але немає розуміння, як потім повертати гроші», — звернув увагу експерт.
Також є потенційна можливість продажу безготівкової валюти юридичними особами не за офіційним, а за ринковим, що вивільнить оборотні активи компаній.
Окрім того, НБУ готовий почати знижувати облікову ставку. Прогнозний діапазон на кінець року — 20−23%.
Як зміниться курс валют: Invest Talk Summit
Будь-яке зняття валютних обмежень впливатиме на ринок, наголошує Артем Щербина.
«У нас довго були обмеження, і ми не знаємо, як поведе себе ринок, яким буде попит на валюту, а він найвірогідніше буде. Якщо курс гривні буде вільний, наша валюта буде слабшати. Зняття валютних обмежень сприятиме девальвації», — пояснює він.
Відповідно до прогнозів, економіка України буде зростати найближчі роки, але є проблема. Структура економіки дуже змінилася, практично третина ВВП — витрати на оборону.
Як зміниться курс валют: Invest Talk Summit
Як зміниться курс валют: Invest Talk Summit
Як зміниться курс валют: Invest Talk Summit
«Попри певний оптимізм щодо майбутнього зростання структура економіки в шоковому стані. Ми поки не контролюємо декотрі території, у нас є проблема замінування території тощо. Видатки бюджету на оборону зараз — 51%. Тому державі вигідно під кінець року трошки девальвувати гривню, щоб покрити видатки в гривні», — зазначив Щербина.

Актуальна інформація про курси валют в Україні 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас