Війна триватиме: МВФ оцінив фінансову потребу України на 2025 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна триватиме: МВФ оцінив фінансову потребу України на 2025 рік

Казна та Політика
496
Війна триватиме: МВФ оцінив фінансову потребу України на 2025 рік
Війна триватиме: МВФ оцінив фінансову потребу України на 2025 рік
Україна разом з МВФ оцінює додаткову фінансову потребу на 2025 рік з боку партнерів у розмірі 12−15 млрд доларів через те, що війна буде продовжена і наступного року.
Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив міністр фінансів Сергій Марченко.
Він нагадав, що при підготовці чинної програми з МВФ один з ключових параметрів визначав, що активна фаза війни діятиме до середини 2024 року, але цей прогноз не реалізувався.
«Зараз ми постійно проговорюємо з нашими партнерами, що нам потрібно додаткове фінансове запевнення, тому що війна буде продовжена у 2025 році і нам потрібно мати буфер», — сказав міністр, оцінивши додаткові потреби на 2025 рік у 12−15 млрд доларів.
За словами Марченка, ці оцінки повністю відповідають дискусіям Мінфіну з МВФ.
«Вони також потенційно бачать це саме як додаткову потребу від того, що зараз у нас передбачено в програмі», — сказав міністр.
Разом з тим, на думку співрозмовника, Україна, підвищуючи податки, теж має дати сигнал партнерам і закрити роти критикам, які говорять, що внесок самої України є недостатнім.
«Ми показуємо, що готові до найбільш непростих рішень, що ми свій внесок також робимо. Ми виходимо до партнерів і говоримо: ось є дефіцит у 500 млрд гривень і ось є рішення як його перекрити. Але ми також чекаємо, що на 2025 рік ви нам дасте достатні фінансові запевнення, щоб ми могли профінансувати бюджет», — пояснив Марченко.
Зараз, за його словами, відповідно до програми МВФ, запевнень наших партнерів недостатньо, щоб уряд міг подати в Раду збалансований бюджет на наступний рік.

Довідка Finance.ua:

  • від початку повномасштабного вторгнення МВФ надав Україні $10,2 млрд бюджетної допомоги. Це третє за обсягом зовнішнє фінансування після ЄС та США;
  • команда Міжнародного валютного фонду 16 липня почала зустрічі з представниками влади України щодо бюджетних планів до кінця року;
  • борг України перед МВФ збільшився до $13,85 млрд після отримання траншу у розмірі $2,2 млрд, що робить її другим найбільшим боржником після Аргентини.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас