В Україні вже почали реалізовувати перші проєкти зі страхування воєнних ризиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вже почали реалізовувати перші проєкти зі страхування воєнних ризиків

Казна та Політика
212
В Україні вже почали реалізовувати перші проєкти зі страхування воєнних ризиків
В Україні вже почали реалізовувати перші проєкти зі страхування воєнних ризиків
Перші проєкти у сфері страхування воєнних ризиків вже почали реалізовуватись завдяки співробітництву з міжнародними фінансовими організаціями, що розблокує приватні інвестиції в країну.
Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.
«Останні півтора року через війну інвестиції в Україну були фактично заблоковані. Українські та іноземні підприємці чекали на появу ринку страхування від воєнних та політичних ризиків. Перші проєкти в цій сфері вже почали реалізовуватись завдяки співробітництву з міжнародними фінансовими організаціями та національними експортно-кредитними агентствами країн-партнерів», — йдеться в повідомленні.
За словами першого віцепрем'єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко, зараз у Львові будується індустріальний парк M10 на 140 тисяч квадратних метрів площі, 6 ділянок для виробничо-складських приміщень та понад 3 тисячі нових робочих місць. Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій Світового банку MIGA видало поліс компанії, яка спеціалізується на інвестиціях в комерційну нерухомість в Україні, зокрема інвестує у будівництво цього індустріального парку.
Компанія отримала гарантії від ризиків війни та громадських заворушень на десять років на суму до 9,1 мільйона доларів. З них 4 мільйони доларів надають країни-донори Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE Trust Fund), яким керує MIGA.
«Це рішення — сигнал для інших учасників страхового ринку, які ще сумніваються, чи працювати в Україні. Так, війна, яку розпочала росія, ще не завершена, але в тилових регіонах, завдяки роботі Збройних сил та допомозі партнерів, бізнес може й має відновлювати повноцінну роботу. І успішно це робить», — зазначає Свириденко.
Свій внесок до впровадження страхування воєнно-політичних ризиків роблять і національні експортно-кредитні агентства (ЕКА). Так, польська корпорація страхування експортних кредитів KUKE страхуватиме інвесторів, які зацікавлені у відбудові України. Більше ніж рік KUKE була єдиною страховою організацією в ЄС, яка давала гарантії на продаж товарів в Україну. Завдяки цьому торік експорт з Польщі до України зріс майже на 55%.
«Ми бачимо активну роботу у напрямку страхування воєнних ризиків зі сторони Американської корпорації з фінансування міжнародного розвитку (DFC), яка готова розглядати також страхування інвестицій українських інвесторів. Зараз у них в роботі декілька заявок на страхування українських проєктів на суму близько 200 млн доларів. Надавати підтримку у сфері страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні готові також уряди країн G7, G19, Європейська комісія, Світовий банк та експортно-кредитні агентства інших держав», — зауважила Свириденко.
Окрім цього, участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні вже підтвердили експортно-кредитні агентства Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Швеції, Японії.
Для внутрішнього ринку Україна планує розширити повноваження власного Експортно-кредитного агентства. Зараз на розгляді в парламенті знаходиться відповідний законопроєкт. Після його ухвалення українська ЕКА страхуватиме бізнес не лише від економічних ризиків, а й від ризиків, пов’язаних із бойовими діями чи іншими злочинами росії. Зміни сприятимуть залученню внутрішніх інвестицій.
Зазначається, що для України важливо запустити страховий ринок від воєнних ризиків якнайшвидше.

Борітеся — поборемо! Слава Україні!

За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас