Артем Ковбель: як захистити компанію від корпоративного шахрайства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: як захистити компанію від корпоративного шахрайства

Фондовий ринок
710
Кожна компанія, чи це представник малого, чи середнього або великого бізнесу, щомиті зазнає низку ризиків, які впливають на фінансову стабільність бізнесу.
І тут йдеться як про ризики матеріального характеру (наприклад, коли недобросовісний менеджер вирішує списати, а далі приховати в обліку виведену за готівку дебіторську заборгованість), так і про ризики нематеріального характеру, коли співробітник компанії за винагороду розповідає конкуренту сенситивну (інсайдерську) інформацію, яка дає другій стороні конкурентну перевагу.
Що робити в такій ситуації?
Впроваджувати низку заходів, спеціально створених для захисту бізнесу. Один з них — це форензік. Форензік — це інструмент боротьби з фінансовим шахрайством, популярність якого тільки зараз набирає обертів в країнах (англ. emerging markets — економік, що розвиваються), до яких належить Україна.
Про це свідчить низка перевірок, ініційованих Урядом України в розрізі різних держструктур, починаючи від гучного кейсу з ПриватБанком, Укрексімбанком, ініційованих НБУ, а також — серії розслідувань, ініційованих Фондом гарантування вкладів (ФГВФО. — Ред.) — щодо бенефіціарів банків, в які була введена тимчасова адміністрація, на предмет незаконного виведення ліквідності за межі банків.
Також варто згадати розслідування в Аграрному фонді України, Укроборонпромі та Укравтодорі, які я проводив особисто за завданням профільних міністерств. Ці відомства були ініційовані також на предмет ідентифікації ризиків (англ. fraud — зловживань) серед колишніх керівників.
Форензік, на відміну від фінансового аудиту, покриває не тільки матеріальні аспекти можливих зловживань — пряме виведення грошей, незаконне відчуження активів, — але і, як говорилося вище, нематеріальні види ризиків. Такі, як конфлікти інтересів в менеджменті, ризики втрати інформації, концентрація обов’язків в рамках однієї посадової особи, (наприклад, коли головний бухгалтер, завданням якого є ведення бухгалтерського та управлінського обліку, є також матеріально відповідальним за складські запаси і основні засоби, тобто одна і та сама людина веде облік і відповідає за збереження активів).
Як форензік може допомогти з фінансовими зловживаннями?
  • Форензік зазвичай проводиться спонтанно, коли ніхто з менеджерів не очікує перевірки. Відповідно зловмисники не мають часу замести сліди, їх застають зненацька.
Наприклад, проведення спонтанної інвентаризації на підприємстві, де раптовий перерахунок матеріальних активів та основних засобів може показати їх наявність не в повному обсязі, адже згідно зі світовою статистикою, ризиком # 1 в будь-якому бізнесі є незаконне відчуження активів.
  • Інструмент форензік спрямований на мінімізацію ризиків недобросовісних дій у всіх департаментах компанії: бухгалтерія, складське господарство, закупівлі, продаж і виробництво за допомогою впровадження прямих і непрямих методів захисту компанії.
Наприклад, до непрямих методів відносяться:
— впровадження системи (англ. Compliance-комплаєнс — сукупність політик, які регулюють бізнес-процеси в компанії), встановлення камер відеоспостереження для контролю збереження виробничих фондів компанії.
Цей інструмент поширений в транснаціональних компаніях, а в українських компаніях перебуває на стадії точкового впровадження. І на жаль, поки що посада комплаєнс офіцера сприймається багатьма компаніями як витратна частина, або в кращому разі ця позиція об’єднує в собі голову юридичного департаменту і комплаєнс офіцера.
— впровадження в компанії (англ. WBS-whistle blowing system — системи зворотного зв’язку) — ця система допомагає виявляти ризик в компанії на ранніх стадіях шляхом отримання відомостей про наявність таких ризиків безпосередньо від співробітників компанії.
Інструмент WBS в українських компаніях іменується «гарячою лінією» і досить широко використовується вітчизняними компаніями, інше питання, наскільки в них побудована система зворотного зв’язку і як налагоджено оперативне реагування на потенційні пискливі інциденти.
  • Форензік спрямований як на розслідування фактів недобросовісних дій ретроспективного характеру, з іншого боку, інструмент форензік спрямований на здійснення превентивних заходів та мінімізацію виникнення таких дій у майбутньому.
  • Прихід в компанію форензиста дає сигнал зловмисниками про те, що їх недобросовісні схеми можуть бути розкриті. З практики, в період перевірки форензік будь-якого роду недобросовісні схеми припиняються в компанії.
  • Форензік забезпечує Helicopter view, тобто «вид зверху» на будь-який з бізнесів, і тотальну неангажованість при проведенні перевірки, адже перевіряючі не мають нічого спільного з менеджерами всередині компанії.
  • Він допомагає зробити бізнес більш прозорим і виявити всі схеми, які завдають шкоди як компанії зсередини, так і державі в цілому. Наприклад, менеджмент в компанії виводить гроші за допомогою популярної схеми — податкові ями. Тим самим погіршує фінансовий результат компанії шляхом збільшення витрат і собівартості продукції компанії. З іншого боку, компанія занижує оподатковувану базу і мінімізує сплату податку на прибуток, тим самим бюджет держави недоотримує фіскальні надходження.
Артем Ковбель, аудитор, співзасновник, партнер компанії Crowe Erfolg, член ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас