Трудова міграція: чи побільшає українських заробітчан у 2022 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трудова міграція: чи побільшає українських заробітчан у 2022 році

Особисті фінанси
2271
Трудову міграцію в Україні традиційно вважають економічною проблемою суспільства. Десять років тому спеціалісти переважно переймалися відтоком інтелекту з України, однак нинішня статистика показує, що на заробітки за кордон виїжджають переважно вітчизняні робочі кадри. Про це повідомляє портал grc.ua.
Згідно даних Звіту про міжнародну міграцію (World Migration Report 2022), Україна посідає 8 місце у списку країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон, із показником 5,5-6 мільйонів осіб. З них більше 1,5 млн українців працювали в Польщі.
До речі, більше оперативних новин про роботу та зарплати в Україні та за кордоном читайте у нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Приєднуйтесь, аби завжди бути в курсі! 🤫
Чому обирають Польщу? Загалом Польща залишається одним з найбільш популярних напрямків для трудової міграції українців. Причин кілька. По-перше, Польща країна-сусід, член Європейського союзу, країна з рівнем життя вищим, аніж в нашій державі, а також умови праці у Польщі відповідають європейським стандартам.
Прогнози. Чи збільшиться цього року кількість трудових мігрантів з України, або ж навпаки? Прогнози невтішні. Найчастіше причинами для пошуку роботи за кордоном є невдоволення рівнем заробітку чи неможливість знайти роботу в Україні, відсутність відчуття безпеки та невпевненість у завтрашньому дні, бажання забезпечити краще майбутнє своїм дітям.
Середня номінальна зарплата в Україні у 2021 році підвищилася, проте реальні заробітки працівників не збільшилися, враховуючи рівень інфляції. У жовтні минулого року споживча інфляція вперше перейшла двозначну позначку, перевищила прогноз Нацбанку і складала 10,9%. Цього року Світовий банк погіршив прогноз економічного зростання країн світу.
Отже, прогнозуючи зростання середньої номінальної заробітної плати згідно тенденцій останніх років, можна передбачити, що реальна заробітна плата українців якщо й збільшиться, то несуттєво.
Які зарплати пропонють у Польщі? За кордоном трудові мігранти можуть розраховувати на заробіток, переважно більший, ніж в Україні. Якщо порівнювати з Польщею, то згідно з даними кадрового порталу grc.ua, середня пропонована зарплата у Польщі – 78 100 грн.
  • Від 44 100 грн до 103 500 грн пропонують 50% роботодавців.
  • Від 103 500 до 123 300 грн – 29%.
  • Від 123 300 грн – 21%.
Крім того, важливою передумовою збільшення кількості трудових мігрантів є те, що закордонні роботодавці зацікавленні у залученні українських трудових кадрів у свої компанії. У тій же Польщі задля утримання іноземних працівників, родини яких залишилися в Україні, компанії-роботодавці сприяють об’єднанню родин. Є практики того, що компанії-роботодавці допомагають у працевлаштуванні та влаштуванні та навчання членам родин своїх іноземних працівників.
Спрощення для трудових мігрантів. Не можна ігнорувати й той факт, що наприкінці 2021 року польський сейм вніс поправки до законів та спростив трудовим мігрантам перебування та працевлаштування у країні. Якщо раніше польські роботодавці відчували ризики у працевлаштуванні українських заробітчан на короткий строк, адже далі їм потрібно було оновлювати дозвіл на роботу та перебування у країні, то нові положення дають більші можливості як для роботодавців, так і для іноземних працівників. Є всі підстави вважати, що нові положення закону стануть причиною зміни характеру та терміну перебування трудових мігрантів з короткострокового на середньо- та довгостроковий, мотивуватимуть польських роботодавців працевлаштовувати іноземних працівників, а також спричинить активність працевлаштування українців у Польщі.

13 способів переказати гроші з Польщі в Україну

Не дало прогнозованого ефекту й впровадження на початку минулого року урядової ініціативи щодо реінтеграції заробітчан в українську економіку, згідно якої ті, хто повернувся в Україну, можуть отримати від держави 5 000 євро на заснування бізнесу. Згідно офіційних статистичних даних, обсяги трудової міграції у 2021 швидко відновилися та перевершили доковідні показники. За перше півріччя 2021 року до Польщі видано понад 400 тисяч робочих віз, а за весь 2020 рік – лише 500 тисяч.
Отже, можна прогнозувати, що у 2022 році кількість українських трудових мігрантів не зменшиться. Проте наостанок зазначимо, що явище трудової міграції має й позитивні сторони. Щороку в Україну надходять кошти грошових переказів трудових мігрантів. Нацбанк наприкінці 2021 року підвищив прогноз зростання переказів трудових мігрантів з 13 млрд USD до 14 млрд USD. Ці кошти є одним з основних джерел валютних надходжень, покращують внутрішній попит та відіграють важливу роль у розвитку економіки України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас