Україна отримала 700 млн доларів від МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна отримала 700 млн доларів від МВФ

Казна та Політика
545
Оператори ГРМ повинні перейти на стимулююче тарифоутворення для оптимізації своїх витрат.
Про це під час зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією сказав в.о. міністра Юрій Вітренко.
«Ми хочемо, щоб оператори ГРМ перейшли на європейські правила, так званий „стимулюючий“ тариф. Витрати повинні розраховуватися на базі витрат ефективного оператора, а не конкретного оператора. Це важливо, тому що може бути конкретний оператор — наприклад, в місті Лубни — по-перше, дуже маленький, а по-друге, неефективний. У нього тариф був в 6 разів вищий, ніж у Києві. Це не дуже правильно», — цитує Вітренка сайт UаEnеrgy.
За його словами, ефективність оператора буде визначати регулятор у сфері енергетики, оскільки оператори ГРМ належать до категорії природних монополій. Крім того, регулятор буде стежити, щоб тариф не був занадто високий і споживачі не почали відмовлятися через це від послуг облгазів.
«Він бачить, у нього багато операторів. Бачить, які середні питомі витрати одного оператора, іншого оператора. Він може сказати: так, у тебе такі витрати, але вони завеликі. Вони не ефективні. Об’єднуйся з кимось. Або купуй послуги на аутсорс», — додав Вітренко і зазначив, що неефективні витрати не можуть бути перекладені на споживачів.
Глава Міненерго також зазначив, що витрати облгазів повинні здійснюватися прозоро.
«Наприклад — через ProZorro. Щоб коли вони купують якісь матеріали, ми розуміли, що ці кошти не виводяться», — зазначив в.о. міністра.
На сайті Верховної Ради оприлюднено текст законопроекту № 5020 про внесення змін до закону про державні закупівлі щодо закупівель природних монополій, який відносить операторів систем розподілу газу, е/е, водо- і теплопостачання до замовників, які здійснюють закупівлі через систему ProZorro.
Крім того, нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів розробляє законопроект про укрупнення облгазів, що дозволить зняти питання про захмарні платежі за розподіл газу (так звану абонплату).
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас