У вас є $50 000. Купити житло чи інвестувати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

У вас є $50 000. Купити житло чи інвестувати?

Фондовий ринок
5248
Куди вкласти накопичення, якщо депозит в банку вже не перекриває рівень інфляції? Сьогодні разом з експертами кріптоплатформи Currency.com ми розповімо про інвестиції в нерухомість і акції і про те, що вигідніше: вкласти суттєві накопичення в покупку житла або в цінні папери.
*Пасивний дохід з нерухомості: міф чи реальність *
В теорії мати пасивний дохід з житла досить просто: ви одноразово вкладаєте в покупку і отримуєте гроші від здачі в оренду. Як швидко окупляться ваші вкладення?
Порахуємо рентабельність інвестиції (return on investment, або ROI). Припустимо, ви купили квартиру з уже готовим ремонтом за $ 50 000 без кредиту. За оренду ви просите $ 500, значить, за рік вона вам принесе $ 6 000:
ROI = $ 6 000 / $ 50 000 * 100 = 12%
У рік ви отримаєте 12% від вкладень. Виходить, що повну вартість квартири ви зможете відбити за 8,5 років.
Звичайно, це приблизний підрахунок, який не передбачає витрати на ремонт, який за вісім років точно доведеться зробити, побутову техніку або оплату послуг ріелтора. Крім того, здача квартири в оренду пов’язана з ризиками, і найбільший з них – орендарі. Опустимо збиток за поломки, так як зазвичай вони прописані в договорі. Але що робити, якщо мешканці раптово захочуть з’їхати? Вам доведеться шукати нових, а квартира в цей час не буде приносити дохід.
У чому перевага акцій
Очевидна перевага акцій для новачків – низький поріг входу. Почати торгувати можна і з $100, необов’язково одноразово вкладати $50 тисяч. Біржі та торгові платформи спрощують процеси для початківців трейдерів: створюють безкоштовні навчальні матеріали, щоб навчити і стимулювати їх до торгівлі.
Вкладення в акції надійних великих компаній («блакитних фішок») за рік може принести від 20%, якщо, звичайно, не гримнула всесвітня криза в економіці, як це було в 2008 і 2020 роках. Давайте розглянемо приклад.
Припустимо, в жовтні 2020 роки ви вклали $100 в акції материнської компанії Google Alphabet. Тоді вони торгувалися по $1 555, що а зараз – по $2 827. Тобто за рік вартість зросла майже на 82%. Виходить, що за рік ви б заробили зі ста доларів $82. Погодьтеся, досить непогано.
Або, наприклад, біржові індекси: їх прибутковість теж вражає. За останній рік S&P 500 виріс 28,13%, Dow Jones 30 – на 23,52%, а NASDAQ 100 – на 26,79%. Припустимо, ви готові вкласти $10 тисяч в компанії, які входять в S&P 500. ROI такої інвестиції буде приблизно дорівнювати зростанню індексу і складе близько 28% без урахування дивідендної поправки.
У вас є $50 000. Купити житло чи інвестувати?
Однак в біржові індекси, як і в акції «блакитних фішок», рідко можна вкластися безпосередньо: вам знадобиться або брокер, або статус кваліфікованого трейдера. Якщо ж ви тільки починаєте шлях в інвестиціях, вам відмінно підійдуть токенізовані акції на криптобіржі Currency.com: ними можна торгувати без посередників.
І все ж, які б акції ви не вибрали, треба розуміти, що висока прибутковість має на увазі ризик втрати вкладів. Тому краще збалансувати свій інвестиційний портфель і не вкладати всі гроші в один актив.
Для цього потрібно керуватися простим правилом: коли економіка зростає, дорожчають і акції. У кризові ж часи в ціні набувають облігації – це папери, які компанії або держави запускають на ринку, щоб взяти в борг у гравців на біржах. Частина коштів можна інвестувати в сировину (золото або нафту). Така стратегія допоможе захистити інвестиції практично в будь-яких економічних умовах, але очікуваний дохід від інвестицій може зменшитися.
Ще одне правило – не панікувати при падінні цін. Можливо, це тільки корекція ринку, а не початок ведмежого напрямки. Аналізуйте, що відбувається і не поспішайте відразу все продавати. Спробуйте навпаки докупити акції, які вам здаються перспективними, за зниженою ціною. А коли ринок відновиться, ви зможете продати їх з більшою вигодою.
____________
Повідомлення містить інформацію про рух ринку, не є інвестиційним дослідженням, не повинно розглядатися в якості інвестиційної ради.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас