Житлова субсидія: на що можна витратити допомогу від держави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житлова субсидія: на що можна витратити допомогу від держави

Особисті фінанси
3779
У п’ятницю, 1 жовтня, закінчився термін подачі документів на отримання субсидії від держави для оплати послуг ЖКГ. Тому в Мінсоцполітики дали відповідь на актуальне питання: на що можна витратити фінансову допомогу.
Як підкреслили у міністерстві, перелік житлово-комунальних послуг, на які надаються житлові субсидії, визначено статтею 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Час від часу цей перелік змінюється.
Які витрати відшкодовують? Наразі держава відшкодовує витрати на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу, а саме:
  • внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку (лічильників), абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами, а також таких житлово-комунальних послуг:
  • послуг з управління багатоквартирним будинком;
  • послуг з постачання та розподілу природного газу;
  • постачання та розподілу електричної енергії;
  • постачання теплової енергії;
  • постачання гарячої води;
  • централізованого водопостачання, водовідведення;
  • поводження з побутовими відходами;
  • внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами, а також витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено ОСББ, житлово-будівельний (житловий) кооператив, та витрат на комунальні послуги в такому будинку;
  • на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощадити на оплаті комунальних послуг.
Також в Мінсоцполітики нагадали, що житлові субсидії на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива надаються один раз на рік і призначаються, якщо домогосподарство не отримує комунальну послугу з постачання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) і не використовує природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення.

Довідка Finance.ua:

  • нагадаємо, субсидію на оплату комунальних послуг призначають з місяця звернення до кінця опалювального сезону. Як розрахувати відсоток обов’язкової плати і кому призначать субсидію на наступний період без звернень – читайте тут;
  • у серпні Кабінет Міністрів України скасував норму, запроваджену навесні 2020 року, Про збільшення на 50% соціальних нормативів на ЖКП при призначенні субсидій. Підвищений норматив буде діяти тільки в разі введення в регіоні “червоного” рівня карантину;
  • також нещодавно Кабмін затвердив зміни, згідно з якими тепер купівля квартири не буде “протипоказанням” до призначення субсидії, якщо цю купівлю здійснено протягом шести місяців після продажу іншої квартири, яка була єдиним житлом.

Як зараз отримати субсидію на житлово-комунальні послуги

За матеріалами:
Телеграф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас