Шмигаль розповів, що буде з цінами на газ для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шмигаль розповів, що буде з цінами на газ для українців

Особисті фінанси
1646
Незважаючи на рекордне подорожчання природного газу в Європі, ціни на газ для побутових споживачів в Україні не зміняться. Річний тариф діятиме як мінімум до травня 2022 року.
Про це на прес-конференції заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
“Ціна на газ зафіксована річним контрактом НАК “Нафтогазу” на рівні 7,96 гривень. Цей контракт діє до 1 травня наступного року, далі він буде переглядатися і пропонувати наступний річний контракт. У більшості газопостачальних компанія ціна також зафіксована в районі 8 гривень для побутових споживачів”, – зазначив він.
Прем’єр зазначив, що ціна на газ в Європі б’є рекорди і вже перевищує 700 доларів за тисячу кубометрів.
“Ми як уряд і “Нафтогаз” як державна компанія виступаємо гарантами того, що для побутових споживачів ціна на газ не зміниться і залишатиметься на рівні річного контракту”, – додав Шмигаль.
Прем’єр-міністр зазначив, що річне споживання газу і населенням, і промисловістю в Україні становить близько 22-23 млрд кубометрів. Трохи більше 13 млрд кубометрів – це власний український видобуток.
“Фактично весь цей газ йде на споживання населенням. Воно споживає близько 14 млрд кубометрів – трошки, на 5-10%, більше, ніж власний видобуток. Відповідно, ціна 7,96 грн дає можливість забезпечити собівартість видобутку і постачання українського газу”, – додав Шмигаль.
Глава уряду повідомив, що бюджетній сфері і теплокомуненерго “Нафтогаз” запропонував ціну 7,44 грн. Це було зроблено для того, щоб дати можливість утримати на належному рівні – рівні минулого року – тарифи на теплопостачання і водопостачання.

Довідка Finance.ua:

  • у липні українці сплатили за житлово-комунальні послуги 12,4 млрд грн, продовживши переплачувати нараховані суми і погашати накопичену за попередні місяці заборгованість. Так, за місяць борг за комуналку зменшився на 2,1 млрд грн, або на 3,16% — до 64,3 млрд грн;
  • експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук повідомляв, що ціна на газ для населення до квітня 2022 року не зміниться, оскільки вже підписані відповідні контракти між «Нафтогазом України» і постачальниками.
До речі, в телеграм-каналі Finance_ukr ми часто публікуємо лайфхаки, як заощаджувати на сплаті комунальних послуг.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас