Гетманцев пояснив, чи можуть банки вимагати плату за спецрахунок під податкову амністію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев пояснив, чи можуть банки вимагати плату за спецрахунок під податкову амністію

Особисті фінанси
1153
Вимога банків оплачувати послугу з відкриття спеціального рахунку, необхідного для декларації готівкових коштів у рамках податкової амністії, є «блюзнірством» і «нерозумним маркетинговим ходом».
Таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у коментарі UBR.ua.
Як зазначається, незважаючи на старт податкової амністії з 1 вересня, банкам доводиться відмовляти клієнтам у відкритті спеціальних рахунків. На них декларантам потрібно переводити готівку — лише таким чином їх можна легалізувати в рамках амністії.
Після відкриття спеціального рахунку у банків є до 60 днів, щоб здійснити стосовно клієнта фінансовий моніторинг. За словами банкірів, для них це витратна процедура — щоб її «відбити», фінустанови вимагатимуть з клієнтів окремої оплати.
Зараз банки чекають роз’яснень від НБУ і Мінфіну щодо того, чи можуть вони встановлювати комісійну винагороду в рамках амністії і в якому розмірі.
Тим часом Данило Гетманцев пояснив, що влада не може заборонити банкам брати комісію з користувачів спецрахунків — але при цьому зауважив, що за фінмоніторинг окрему плату «ніхто не бере».
Крім того, в рамках податкової амністії НБУ рекомендував банкам скоротити моніторинг до перевірки анкет, які відповідно до порядку відкриття спецрахунку декларант самостійно заповнює і передає банку.
Тому Гетманцев переконаний, що більшість банків не вимагатимуть з клієнтів оплачувати відкриття рахунку, необхідного для амністування готівки.

Податкова амністія: які цілі переслідує влада 💼

«Я не уявляю собі, за що там можна брати комісію — це мінімальна операція. Якщо банк хоче залучити до себе клієнта, який, можливо, потім залишить ці гроші на рахунку, то я б не радив йому брати комісію — це не дуже розумний маркетинговий хід. Якщо банк встановлює вам комісію, то йдіть в той, який не встановлює», — порадив Гетьманцев.
Водночас на гарячій лінії НБУ, відритій для консультування тих, хто бажає скористатися податковою амністією, розповіли, що поки не мають даних про те, чи встановлював якийсь із банків комісію за послугу.
Якщо в конкретному банку таку вимогу висувають, то в НБУ радять відразу з відділення дзвонити на їхню гарячу лінію.
«Ми цю інформацію зафіксуємо, оперативно її опрацюємо і надамо дані щодо правомірності таких дій», — пояснили на гарячій лінії НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 вересня 2021 року, в Україні стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування, яке триватиме до 1 вересня 2022 року. Finance.ua як портал, який піклується про ваші фінанси, вирішив розповісти про головні особливості процедури;
  • податкова амністія є добровільною процедурою, а громадянам, які хочуть скористатися нею, необхідно ознайомитися з кількома правилами;
  • одноразове добровільне декларування може стати рятівним для незначної кількості українців, які мають не обкладені податками доходи.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас