Один працівник утримуватиме кількох пенсіонерів — міністр фінансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Один працівник утримуватиме кількох пенсіонерів — міністр фінансів

Казна та Політика
2141
Міністр фінансів Сергій Марченко нещодавно заявив, що людям віком від 40 років не варто розраховувати на державні пенсії. Тобто люди, які не відкладають накопичення в недержавні пенсійні фонди, в майбутньому в принципі будуть позбавлені пенсій.
На сторінці у Facebook він дав цьому пояснення.
«Солідарну систему вигадали в 19 столітті, вона схожа на фінансову піраміду, коли велика кількість працездатного населення фінансує пенсіонерів. Солідарна пенсійна система працює так: відрахування з вашої заробітної плати у вигляді єдиного соціального внеску надходять до Пенсійного фонду та відразу перерозподіляються та виплачуються нинішнім пенсіонерам. Вже зараз кількість пенсіонерів майже зрівнялась з кількістю працюючих, які сплачують внески ЄСВ. Темпи старіння населення такі, що кількість працюючих буде постійно скорочуватися, а кількість пенсіонерів — зростати. Це створює ризик, що на одного працюючого буде приходитись декілька пенсіонерів. Саме тому тим, кому зараз 40 років, вже треба думати про пенсійні накопичення», — сказав він.

Пенсійні системи світу 🧓👴

Марченко пояснив, що «накопичувальна система — відрахування з вашої зарплати акумулюються на вашому індивідуальному пенсійному рахунку. У підсумку ви отримаєте у вигляді накопичувальної пенсії всі внески плюс інвестиційний дохід. Тобто ваші внески працюють виключно на вас. Накопичувальна пенсія виплачуватиметься додатково до солідарної та не зменшуватиме її розмір».

Довідка Finance.ua:

  • за підрахунками Мінсоцполітики, близько 7000 гривень — це приклад того, яку пенсію може отримувати людина з повним страховим стажем з двох джерел: солідарної та накопичувальної систем.
  • раніше у Мінсоцполітики розповіли про різницю між солідарними та накопичувальними пенсіями. «Ті внески, які сьогодні за кожного з нас платить роботодавець (Єдиний соціальний внесок. — Ред.) — це спочатку гроші, але для них немає окремого рахунку, тому фактично це тільки право зарахувати працюючій людині трудовий стаж. У такій системі, коли ми вийдемо на пенсію, будемо залежати від того, скільки на той момент людей працездатного віку зможуть перераховувати внесків на утримання пенсіонерів», — розповіла міністр соцполітики Марина Лазебна.
Як накопичити на пенсію? Як докупити страховий стаж до пенсії? Чи варто вкладати в НПФ? Відповіді на ці та інші питання про пенсії ви зможете знайти в в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас