Реєстр будівельної діяльності повністю відкрито — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстр будівельної діяльності повністю відкрито

Нерухомість
2415
Відтепер покупці нерухомості в Україні зможуть моніторити в Реєстрі будівельної діяльності змiни в техніко-економічних показниках (ТЕП) новобудови, де вiн придбав квартиру.
Про це пише Опендатабот.
«Така можливість з’явилася завдяки тому, що Міністерство регіонального розвитку підтримало пропозицію Опендатабот про публікацію реєстру будівельної діяльності згідно міжнародним принципам відкритих даних», — сказано в повідомленні.
Як було раніше. В даних реєстру, що публікуються на Єдиному порталі відкритих даних, не були доступнi ТЕП будівельних об’єктів з інформацією про етажність, загальну площу та кількість квартир в новобудові.
«Практика показує, що у деяких забудовників ці показники можуть змінюватися з часом — наприклад, добудовуються додатковi поверхи. Як результат, зростання кількості мешканців перенавантажує комунікації та інфраструктуру, включаючи ліфти та паркінги, й знижує якість та вартість нерухомості», — відмічають аналітики порталу відкритих даних.
Що зміниться. Тепер, коли ТЕП стали доступні, розробники сервісів відкритих даних отримали можливість автоматизувати вiдcтежування внесених туди змiн й iнформувати про це покупців квартир в зручній для них формi.

Довідка Finance.ua:

  • 1 липня 2021 року Верховна Рада прийняла у першому читанні проєкт закону про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції;
  • документ передбачає внесення проєктної документації на будівництво об’єкта та відомостей про неї до Реєстру будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;
  • у проєкті закону прописана автоматична перевірка проектної документації на будівництво об’єкта та відомостей про неї на їх повноту, відповідність формату, логічність та достовірність програмними засобами Єдиної е-системи у сфері будівництва.
До речі, телеграм-каналі Finance_ukr ми також публікуємо багато корисної інформації щодо нерухомості. Підписуйтесь та слідкуйте за новинами!
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас