Куди українці можуть здати пошкоджені долари і євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди українці можуть здати пошкоджені долари і євро

Особисті фінанси
15922
Українські банки відмовляються приймати у людей зношені та пошкоджені іноземні банкноти.
Нацбанк повідомив про це у внутрішньому документі (№50-0006/6961, який є в розпорядженні порталу «Страна.ua») банкам і підкреслив, що мова йде не про поодинокі випадки, а про «численні скарги».
Більше новин про валюту є в нашому телеграм-каналі Finance_ukr. Рекомендуємо підписатися, щоб завжди бути в курсі.
Тому регулятор вимагає від банків вжити заходів: перестати відмовляти людям і почати правильно обробляти старі долари і євро.
Фінустанова зобов’язана зробити три речі, коли людина принесла в банк або небанківський обмінник закордонну банкноту, щоб здати:
  • провести обмін іноземної банкноти на гривню після її перевірки на справжність (у окремих структур є послуга з обміну однієї іноземної купюри на іншу іноземну), якщо вона не зношена/пошкоджена або не підозріла, тобто не схожа на підробку.
  • взяти купюру на інкасо, якщо вона стара/зношена/пошкоджена — тобто відправити в свій банк-кореспондент за кордон і обміняти там. Після чого повернути українцю нову банкноту. За правилами Нацбанку, максимальний термін проведення такої операції – до 24 місяців;
  • здати іноземну готівку на дослідження в Нацбанк, якщо вона буде викликати підозри на підробку. Регулятор проведе свою експертизу, за результатами якої можливі два варіанти: якщо валюта справжня — має відбутися обмін, на якому наполягав клієнт, якщо вона виявиться фальшивкою — будуть залучені правоохоронні органи і людині доведеться давати пояснення, де вона її взяла. Підробку буде вилучено без будь-яких компенсацій.
Не кожна трохи пошкоджена іноземна купюра може бути автоматично відсіяна банком і прийматися тільки на інкасо. Щоб банки не зловживали своїми правами, НБУ в телеграмі № 50-0006/6961 чітко перелічив ознаки, за якими фінустанови зобов’язані приймати банкноти, які не є зношеними:
  • локальні потертості (часткова втрата фарби на зображеннях) і/або втрата папером жорсткості;
  • відбитки штампів/печаток, написи, включаючи видимі в ультрафіолетових променях, загальна площа яких не перевищує 200 мм2;
  • плями, загальна кількість яких не перевищує трьох штук діаметром до 5 мм кожна;
  • надриви або надрізи, загальна кількість яких не перевищує трьох штук довжиною до 3 мм кожен;
  • отвори і проколи, загальна кількість яких не перевищує чотирьох штук діаметром не більше 1 мм кожен.
Це все вважається незначними ушкодженнями, з якими банки зобов’язані здійснювати валютообмін.
За матеріалами:
Страна.UA.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас