Ціни на житло в Україні підскочать в 2 рази – Конфедерація будівельників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на житло в Україні підскочать в 2 рази – Конфедерація будівельників

Нерухомість
7595
Запропоновані урядовим законопроектом № 5600 податкові норми для ринку житла можуть призвести до його двократного подорожчання, а також загального застою в галузі – падіння обсягів продажів і будівництва, скорочення ринку інвестування вдвічі, і навіть банкрутства будкомпаній.
Про це заявив президент Конфедерації будівельників України (КСУ) Лев Парцхаладзе.
Він пояснив, що до зазначених наслідків призведе збільшення прибуткового податку з 5 до 18% на третю і наступні угоди з квартирами, а також введення ПДВ при продажу квартир. Податок «забудовник змушений буде закласти в ціну житла» і через це для кінцевого покупця вартість квартири «зросте одномоментно на 20%».
«Введення ПДВ при продажу квартир суперечить самій специфіці будівельної сфери. Будівництво — це довгостроковий проект, забудовник продає квартири на стадії „фундаменту“, а право власності покупець отримує через кілька років після завершення будівництва», — аргументував свою позицію Парцхаладзе.
Парцхаладзе пояснює, що сьогодні інвестування в житло займає до 50% в структурі угод на ринку новобудов.
На його думку, збільшення ПДФО значно вплине на купівельну спроможність з метою подальшого перепродажу, що «однозначно спричинить скорочення ринку інвестування в житлову нерухомість». Потенційним інвесторам буде вигідніше вкладатися в зарубіжну нерухомість або в інші менш ризикові активи, впевнений Парцхаладзе.
«Несправедлива система оподаткування зменшить і обсяги будівництва, і виробництво суміжних з будівництвом галузей більш ніж удвічі, а це неодмінно позначиться на економіці країни», — додав президент КСУ.
Він також зазначив, що ціни на житло вже зросли на 30%, причиною чого стала «невдала» реформа архітектурної інспекції. В результаті в 2020 році було введено в експлуатацію 6 млн кв. м проти 12 млн кв. м в 2019-му. Також з початку 2021 року прискорилася інфляція, склавши 8,5%, нагадав Парцхаладзе.
Поради для тих, хто планує придбати нерухомість, також є в телеграм-каналі Finance_ukr. Там ми розповідаємо про найпоширеніші схеми шахрайства і на що треба звернути увагу при купівлі житла. Приєднуйтесь!
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас