Закон про податкову амністію не створює додаткових податків — Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про податкову амністію не створює додаткових податків — Мінфін

Казна та Політика
555
Закон про добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб підвищує рівень податкової культури та не створює додаткових податків для громадян.
На цьому наголосила заступниця міністра фінансів Світлана Воробей у коментарі Укрінформу.
До речі, про головні зміни в законодавстві, які можуть стосуватись ваших особистих коштів, ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr. Підписуйтесь, щоб завжди бути в курсі всіх фінансових подій!
«Основною метою цього акта є продовження політики держави у сфері детінізації усіх сфер суспільного життя. Фактично, закон створює чергові прозорі умови для сплати податків громадянами та підвищує рівень їхньої податкової культури», — зазначила вона.
Посадовець наголосила, що одноразове декларування дає змогу вивести з тіні активи, які люди — навмисно чи ні – приховали свого часу, тож «додаткового податкового навантаження для громадян не відбудеться».
Воробей також підкреслила, що декларування є добровільним, тож громадянин. який не матиме бажання скористатися цією можливістю, «не відчує на собі додаткового тиску чи певних негативних наслідків».
З огляду на побоювання щодо того, чи не зможуть скористатись амністією корупціонери і таким чином легалізувати хабарі, вона нагадала, що згідно з законом, не підлягають декларуванню активи, здобуті в результаті вчинення кримінальних злочинів, в тому числі отримання хабаря, крім злочинів щодо ухилення від сплати податків.
«Не можуть бути декларантами посадові особи, які за будь-який період, починаючи з 2010 року, виконують або виконували в Україні публічні функції. Окрім того, визначено, що об’єктами декларування не можуть бути активи декларанта, які обліковуються (знаходяться) на рахунках країни-агресора чи мають джерело походження з такої країни», — додала заступниця міністра.
Вона поінформувала, що під час розробки закону опрацьовувався досвід Аргентини та Індонезії у проведенні податкової амністії. Запроваджені у цих країнах механізми вивели з тіні значні кошти та створили умови для легального їх обігу.
«В будь-якому разі, досвід України стане лише нашим досвідом, але головна мета залишається незмінною: ми надаємо громадянам можливість очистити свою фінансову історію та врешті-решт повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг», — наголосила Воробей.

Довідка Finance.ua:

  • Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» Верховна Рада ухвалила 15 червня.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас