В НБУ назвали причини зростання цін на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали причини зростання цін на нерухомість

Нерухомість
3444
У квітні зафіксовано зростання цін на житло в столиці. Збільшення на 10%, якщо порівнювати з тим же періодом минулого року, спостерігалося як на нову нерухомість, так і на об’єкти на вторинному ринку.
Про це свідчить інформація в червневому звіті НБУ про фінансову стабільність.
Таке подорожчання в Нацбанку пов’язують з впливом декількох факторів. Зокрема, збільшилася вартість будівництва. У квітні індекс цін склав 108,9 порівняно з показником 2020-го.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог.

Крім того, через тривалу реформу системи контролю за будівництвом може скоротитися пропозиція, а існуючий житловий фонд відносно обмежений.
Також почав пожвавлюватися попит, в тому числі завдяки відновленню іпотеки. У першому кварталі цього року купівельна активність майже на 10% перевищує середній показник за перший квартал за останні п’ять років. Провал фіксувався тільки в «коронакризовому» 2020 році.
У НБУ спрогнозували, що стримане зростання попиту збережеться у найближчі роки. Цьому сприяє поступове відновлення іпотечного кредитування і зростання доходів населення.
Крім того, впливає зниження прибутковості депозитів. Громадяни шукають альтернативні способи для інвестування.

Довідка Finance.ua:

  • Українські банки в квітні 2021 року видали 997 іпотечних кредитів на загальну суму 789,1 млн грн. Обсяги видачі кредитів зросли більш ніж на третину, якщо порівняти з березнем 2021 року, і майже вдесятеро проти кризового квітня минулого року, коли видача нової іпотеки майже зупинилася. Кількість нових угод за місяць зросла на третину, за рік — в 7,1 разу.
Дізнавайтеся корисні поради щодо нерухомості в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас